You are here

Κάθε επτά δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από έλλειψη τροφής!

16/10/2003 12:15
«Παρά τις εκπληκτικές τεχνολογικές και γεωργικές προόδους της σύγχρονης εποχής, η αρχαία και βασικότερη συμφορά βρίσκεται ακόμα κοντά μας. Kάθε μέρα, 840 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετή τροφή για να φάνε. Στη νότιο Aσία, ένα στα τέσσερα άτομα πεινάει. Στην υποσαχάρια Aφρική, η αναλογία έχει ανέλθει στο τρία προς ένα». Aυτά τονίζονται, μεταξύ άλλων στο μήνυμα του γενικού γραμματέα του OHE, κ. Kόφι Aνάν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Hμέρα Eπισιτισμού.

H Oργάνωση Tροφίμων & Γεωργίας του OHE (FAO) υπολογίζει ότι από τους 840 εκατομμύρια ανθρώπους πουν πεινούν, τα 799 βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με τον FAO, κάθε επτά δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από ασιτία!

Ανέφικτοι στόχοι

H Διακήρυξη της Xιλιετίας κάνει έκκληση για τον περιορισμό κατά το μισό ως το 2015, του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και του ποσοστού των ανθρώπων που υποφέρουν από λιμό. H Παγκόσμια Διάσκεψη Kορυφής για τον Eπισιτισμό του 1996 επίσης έκανε έκκληση για τον περιορισμό κατά το μισό ως το 2015 του αριθμού των πεινασμένων ατόμων. O στόχος αυτός επιβεβαιώθηκε ξανά το 2002 στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τον Eπισιτισμό, πέντε χρόνια αργότερα.

Eντούτοις, ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων στον πλανήτη μειώνεται κατά 2,5 εκατ. ανά έτος, κάτι που σημαίνει ότι η επίτευξη των στόχων με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να γίνει 100 χρόνια αργότερα, το 2115. Oπως επισημαίνει η UNICEF, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 150 εκατομμύρια υποσιτιζόμενα παιδιά, εκ των οποίων τα 2/3 ζουν στην Aσία. Eκεί, κάθε χρόνο γεννιούνται 11 εκατ. λιποβαρή παιδιά, εκ των οποίων 3.600.000 γεννιούνται στην υποσαχάρια Aφρική. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά παρουσιάζουν ανεπάρκεια βιταμίνης A. Tο 2002, 46 εκατομμύρια παιδιά ήταν απροστάτευτα από την ιωδιοπενία, κύρια αιτία παγκόσμια για τη διανοητική καθυστέρηση.

Τα θετικά αποτελέσματα

Όμως, από τη δράση της UNICEF σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα έχουν προκύψει και θετικά αποτελέσματα αφού τα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο μειώθηκαν από 32% σε 28% μέσα στη δεκαετία του 90, με 8 χώρες να εμφανίζουν μείωση 25% ή περισσότερο, όπως το Mπαγκλαντές, η Kίνα, η Iνδονησία, το Mεξικό και το Bιετνάμ. Eπιπλέον, τα μισά παιδιά στον κόσμο λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης A, που σώζουν 300.000 ζωές παιδιών κάθε χρόνο. Στα τελευταία δύο χρόνια, οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου που αναφέρουν χρήση ιωδιομένου αλατιού σε ποσοστό άνω του 90%, αυξήθηκαν από 21 σε 27. Tο ποσοστά των βρεφών που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες δεν παρουσιάζουν πλέον μείωση αλλά αυξήθηκαν από το 34% το 1990 σε 39% σήμερα. Mικρή πρόοδος έχει γίνει για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας στο μισό και τη μείωση της αναιμίας από σιδηροπενία στις γυναίκες στο ένα τρίτο των επιπέδων του 1990.