You are here

Καθυστέρηση συμφωνίας για διάθεση φθηνών φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες

29/08/2003 15:10
Η ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων γύρω από το θέμα της χορήγησης φθηνών φαρμάκων στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, αποφασίστηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το στίγμα των συνομιλιών, στις οποίες λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι και των 146 χωρών - μελών του ΠΟΕ, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Κιθ Ρόκγουελ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, χρειάζεται να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το BBC, αρχικά είχε υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Βραζιλίας, Ινδίας, Νοτίου Αφρικής και Κένυας. Οι υπόλοιπες 141 χώρες - μέλη, έκαναν λόγο για αποδοχή και στήριξη της συμφωνίας.

Πιθανολογείται ότι η ξαφνική εμπλοκή στην εφαρμογή της συμφωνίας, οφείλεται στο ότι πολλά φάρμακα έχουν κατοχυρωθεί με πατέντα και τελούν υπό καθεστώς 'προστασίας' για τα επόμενα 20 χρόνια.

Σκοπός του ΠΟΕ είναι να βρεθούν τρόποι, ώστε να 'χαλαρώσουν' οι συγκεκριμένοι περιορισμοί και τα φάρμακα αυτά να διατεθούν στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες σε χαμηλότερη τιμή.