You are here

Καύσιμα...φωτιά

06/05/2004 15:02
Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων ανά τον κόσμο με την τιμή του πετρελαίου να έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν την περίοδο της Κρίσης στον Περσικό Κόλπο, το 1990 και την τιμή της βενζίνης να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες και έντονες ανησυχίες στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων εκατέρωθεν του Ατλαντικού, καθώς τα "ακριβά καύσιμα» γεννούν πληθωριστικές πιέσεις και λειτουργούν ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.

Μαύρος χρυσός

Οι τιμές του "μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της έντονης νευρικότητας που προκαλούν οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις .

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στο υπέδαφος της οποίας βρίσκονται τα 2/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές.

Αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού πετρελαίου άγγιξε τα 40 δολ. ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του μηνός Ιουνίου έκλεισαν στα 39,84 δολ. ανά βαρέλι.

Σήμερα το πρωί η τιμή των συμβολαίων brent του μηνός Ιουνίου βρισκόταν στα 37 δολ. ανά βαρέλι, ενισχυμένη κατά 28 σεντς.

Βενζίνη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης ανέβηκε στα 1,844 δολ./γαλόνι, στην υψηλότερη τιμή όλων των εποχών, ενώ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η βενζίνη καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ακόμη, η τιμή δεν έχει φθάσει στο ζενίθ της χρονιάς, όπως εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές, επειδή η τουριστική περίοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει ξεκινήσει.

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να έχει εκτιναχθεί κοντά στο 1 ευρώ ανά λίτρο σε πολλά πρατήρια ακόμη και του λεκανοπεδίου της Αττικής, η αγορά καυσίμων αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητεί άμεση επίλυση.