You are here

Κίνα: Μείωσε ποσό ρευστών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες

17/03/2023 15:39

Τη μείωση του ποσού που υποχρεούνται να διατηρούν ως ρευστά διαθέσιμα στα αποθεματικά τους οι τράπεζες, ανακοίνωσε για πρώτη φορά εντός 2023, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, σε μια κίνηση που στόχο έχει να στηρίξει την κινέζικη οικονομία, η οποία έχει αποδυναμωθεί από την πανδημία.

Η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από τις 27 Μαρτίου, κάτι που θα επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερα ποσά στις επιχειρήσεις.

Αυτή η μείωση οδηγεί τον σταθμισμένο μέσο όρο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περίπου 7,6%.

Η PBOC αναφέρει ότι η τελευταία μείωση έχει σκοπό να "βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης στην πραγματική οικονομία".

Το ποσοστό μειώθηκε τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο επλήγη σοβαρά από τους αυστηρούς περιορισμούς του Covid-19.

Η Κίνα συνεχίζει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των συνεπειών της πολιτικής της για μηδενικό Covid, η οποία περιελάμβανε σκληρά λοκντάουν και μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων, πλήττοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και την απασχόληση.

Η Κίνα έχει θέσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης «περίπου 5%» για το 2023, έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.