You are here

Κίνα: Σαρωτικά μέτρα για τη διάσωση του τομέα ακινήτων

14/11/2022 11:33

Σαρωτικά μέτρα για τη διάσωση του ταλαιπωρημένου τομέα ακινήτων, ανακοίνωσαν οι αρχές της Κίνας, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τα χρόνια σκληρών περιορισμών λόγω της πανδημίας και την καταστολή των ακινήτων που έχουν αδρανοποιήσει την δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορεί Ειδήσεων, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών και η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσαν την Παρασκευή ένα σύνολο εσωτερικών οδηγιών, 16 σημείων, για την προώθηση της «σταθερής και υγιούς ανάπτυξης» του κλάδου, οι οποίες ανακοινώθηκαν από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν πιστωτική στήριξη για κατασκευαστές κατοικιών που διαθέτουν χρέη, οικονομική στήριξη για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης και παράδοσης έργων στους ιδιοκτήτες κατοικιών και βοήθεια για δάνεια με αναστολή πληρωμής για αγοραστές κατοικιών.

Αυτό έγινε την ίδια ημέρα που η Εθνική Επιτροπή Υγείας εξέδωσε 20 κανόνες για τη «βελτιστοποίηση» της πολιτικής του Πεκίνου κατά του μηδενικού Covid, με τους οποίους χαλαρώθηκαν ορισμένοι περιορισμοί για να περιοριστεί ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπός της πανδημίας.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ο πιο κρίσιμος άξονας από τότε που το Πεκίνο αύξησε σημαντικά τη χρηματοδότηση του τομέα ακινήτων», έγραψε σε σημείωμα ο Ting Lu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Nomura.

Το Πεκίνο επέβαλε εκτεταμένους περιορισμούς δανεισμού στους κατασκευαστές ακινήτων το 2020, γεγονός που επιδείνωσε τα ζητήματα ρευστότητάς τους και προκάλεσε, σε πολλές περιπτώσεις, αθέτηση πληρωμών ομολόγων.

ΚΥΠΕ