You are here

Κολομβία: Καμπανάκι για μείωση στα αποθέματα πετρελαίου

26/05/2023 14:11

Η πετρελαϊκή βιομηχανία της Κολομβίας εξέφρασε έντονη ανησυχία για την προγραμματισμένη μείωση των εθνικών αποθεμάτων πετρελαίου, που δεν επαρκούν για τον εφοδιασμό της χώρας παρά ως το 2030, περίοδο πολύ πιο βραχεία από ό,τι εκτιμά η κυβέρνηση, που θέλει να προχωρήσει σε ενεργειακή μετάβαση.

Τα επαληθευμένα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν οριακά από τα 2,039 δισεκατομμύρια βαρέλια το 2021 στα 2,074 δισεκατομμύρια βαρέλια το 2022, ποσότητα που δεν αρκεί για να καλυφθεί η εσωτερική ζήτηση παρά τα επόμενα 7,5 χρόνια, όχι δεκαπέντε όπως λογαριάζει η κυβέρνηση, κατά δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων (ANH).

«Αναμέναμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων και η πραγματικότητα δείχνει πως δεν υπήρξε», σχολίασε ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρήσεων του τομέα του πετρελαίου της Κολομβίας (Asociación Colombiana del Petróleo, ACP), ο Φρανσίσκο Γιορέδα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.

Πρόσθεσε πως η κατάσταση αυτή πρέπει να «αφυπνίσει», να «χτυπήσει όλα τα καμπανάκια συναγερμού για την κυβέρνηση και τους πολίτες».

Στην αρχή της χρονιάς, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2022, δήλωνε ότι τα αποθέματα αργού είναι επαρκή «για την εσωτερική κατανάλωση μεταξύ του 2037 και του 2042».

Αποφασισμένος να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας ανακοίνωσε πως δεν θα υπογράψει πλέον καμιά σύμβαση για την εξερεύνηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων και ότι θα δώσει έμφαση στις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας (ηλιακή, αιολική). Η απόφασή του αυτή κατακρίνεται από τη συντηρητική αντιπολίτευση και αποτελεί μόνιμα ζήτημα πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Κολομβία.

Κατά την άποψη της ACP, η στρατηγική του προέδρου Πέτρο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή αυτάρκεια της Κολομβίας.

«Προοδευτικά, η παραγωγή θα αρχίσει να μειώνεται και αυτό θα μεταφραστεί στην εισαγωγή πετρελαίου και αερίου», προειδοποίησε ο κ. Γιορέδα. Οι εισαγωγές θα προέρχονται κυρίως από τη γειτονική Βενεζουέλα και ενδέχεται κοστίζουν στη χώρα τα «τριπλάσια» από την εγχώρια παραγωγή, πρόσθεσε.

Το πετρέλαιο συγκαταλέγεται στα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της τέταρτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. Οι πωλήσεις αργού, πετρελαϊκών υποπροϊόντων και άνθρακα αντιπροσώπευαν πάνω από το 50% των εξαγωγών της Κολομβίας τον Μάρτιο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας DANE (Departamento Administrativo Nacional de Estadística de Colombia).

Κατά τον ίδιο θεσμό, τον συγκεκριμένο μήνα εξήχθησαν 14,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα μειωμένη κατά 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς.

Πηγή: Euro2day