You are here

Κορωνοϊός: Κλείνουν χώροι εστίασης στην Καλιφόρνια, σε έξαρση η πανδημία σε Λατινική Αμερική και Ισραήλ

14/07/2020 08:05

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ανακάλεσε χθες πολλά από τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας της πολιτείας, κλείνοντας και πάλι τα μπαρ και απαγορεύοντας την εστίαση σε κλειστούς χώρους σε όλη την Πολιτεία ενώ στις κομητείες που πλήττονται χειρότερα από την πανδημία θα κλείσουν επίσης οι εκκλησίες, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.

Η απόφαση αυτή του κυβερνήτη ήρθε σε μια περίοδο όπου, μετά από εβδομάδες σταδιακής επανεκκίνησης, τα υγειονομικά συστήματα αρκετών αγροτικών κομητειών δέχονται υπερβολική πίεση ενώ ταυτόχρονα τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία στις μητροπολιτικές περιοχές, όπως στο Λος Άντζελες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στην Καλιφόρνια με Covid-10 αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κυβερνήτης είπε, επίσης, ότι αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός εκείνων που χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική. Σε όλη την Πολιτεία, την Κυριακή νοσηλεύονταν με νέο κορωνοϊό 6.485 άνθρωποι και από αυτούς οι 1.833 στην εντατική.

Στο Μεξικό, το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 485 νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 4.685 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 35.491 θανάτους επί συνόλου 304.435 ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Το Μεξικό μετατράπηκε την Κυριακή στη χώρα όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, ξεπερνώντας την Ιταλία.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 733 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 20.286 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 72.833 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 1,9 εκατ. ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η νέα έδρα της προεδρίας της Ονδούρας στην Τεγκουσιγκάλπα μετατράπηκε χθες σε κέντρο διαλογής για ύποπτα κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 500 άνθρωποι περίμεναν ήδη από το πρωί για να εξεταστούν, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε αυτή τη χώρα των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τα κρούσματα ανέρχονται στα 28.090 και οι νεκροί στους 774. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αριθμοί στην πραγματικότητα είναι υψηλότεροι, επειδή τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται είναι πολύ λίγα.

Στο Ισραήλ, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.962 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 365 νεκρούς επί συνόλου 40.632 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Αυτός ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων μόλυνσης είναι ο υψηλότερος αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην ισραηλινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ, 1.473 κρούσματα μόλυνσης, καταγράφηκε μόλις την 7η Ιουλίου.

Πάντως στην Κίνα μόλις τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα όπως ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι και τα 3 εντοπίστηκαν στη Σαγκάη και ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

ΚΥΠΕ