You are here

Κορωνοϊός: Τι επικρατεί διεθνώς

23/12/2021 07:52

Ο Υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θεωρεί δεδομένο ότι θα χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι προειδοποιεί ότι τα μεγάλα πάρτι δεν είναι ασφαλή ακόμη και για τους εμβολιασμένους.

Με την παραλλαγή Όμικρον να εντοπίζεται στις περισσότερες χώρες, συνεχίζεται να καταγράφεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, καθώς και να σημειώνονται θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Γερμανία

Ο Υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θεωρεί δεδομένο ότι θα χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, εκτιμά δε ότι το νέο κύμα της πανδημίας, λόγω της παραλλαγής "Όμικρον", είναι πλέον αναπόφευκτο.

"Προετοιμαζόμαστε για αυτό εντατικά", τόνισε ο κ. Λάουτερμπαχ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και σημείωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 80 εκατομμύρια εμβόλια BioNTech/Pfizer προσαρμοσμένα στην "Όμικρον", τα οποία θα παραληφθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Επιπροσθέτως, θα είναι διαθέσιμα και εμβόλια της Moderna, προκειμένου να μπορεί κανείς να επιλέξει, ανέφερε.

"Προσωπικά και ως επιστήμων εκτιμώ ότι θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι ένας τέταρτος εμβολιασμός θα είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του ιού", δήλωσε.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των Οικογενειακών Ιατρών Ούλριχ Βάιγκελτ είχε αντίστοιχα δηλώσει ότι το καλοκαίρι, το αργότερο το φθινόπωρο, θα χρειαστεί και δ’ δόση εμβολίου.

Στο μεταξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 44.927 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 6.923.636, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 425 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 109.749 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

ΗΠΑ

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι η παρουσία σε μεγάλες συγκεντρώσεις, άνω των 40 ατόμων, δεν θεωρείται ασφαλής για τους εμβολιασμένους, ακόμη και για όσους έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

"Υπάρχουν πολλά πάρτι με 30, 40, 50 ανθρώπους, όπου δεν γνωρίζετε το εμβολιαστικό ιστορικό του καθενός. Αυτές είναι οι εκδηλώσεις του είδους όπου δεν θέλετε να παραβρεθείτε, στο πλαίσιο της (παραλλαγής) Όμικρον", είπε ο Φάουτσι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας τα 149.300 καθημερινά, κατά μέσο όρο, ανέφερε εξάλλου η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι.

Εκτιμάται ότι το 73% των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα οφείλονται στην Όμικρον.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και σε "χώρους υψηλού κινδύνου όπου επικρατεί συνωστισμός" θα πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ, ξεπερνά τον πανεθνικό μέσο όρο σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, με 65,5%. Όμως την αναμνηστική δόση έχει κάνει μέχρι σήμερα κάτω από το 30% του πληθυσμού.

Μάλτα

Οι υγειονομικές αρχές της Μάλτας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 582 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ υπέκυψαν ακόμη δύο ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, αμφότεροι άνδρες, ηλικίας 52 και 53 ετών.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων (401) είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2020.

Μέχρι στιγμής στη νήσο δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη Μάλτα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 473 νεκρούς επί συνόλου κάπου 43.000 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο αυξήθηκε σε 47 (+7 σε 24 ώρες), με τους τέσσερις να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 198 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.319 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, το Μεξικό καταμετρά 298.359 θανάτους επί συνόλου 3.940.401 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Γεωργία

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Δημόσιας Υγείας της Γεωργίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.739 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 52 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού από την εκδήλωσή της στην πρώην σοβιετική δημοκρατία την 26η Φεβρουαρίου 2020 έχει φθάσει τους 13.221 νεκρούς επί συνόλου 916.477 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είχαν εντοπιστεί στη χώρα 24 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 29 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.519 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα των 33 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 31.221 νεκρούς επί συνόλου 2.728.203 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ιράν

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 44 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 2.103 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ανάμεσά στα κρούσματα ήταν τέσσερα της παραλλαγής Όμικρον, με το σύνολο να διπλασιάζεται στα οκτώ από την Κυριακή μέχρι εδώ.

Τουρκία

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 19.095 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 352.438 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν συνολικά τις 9.228.835.

Οι θάνατοι 179 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 80.957 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην τουρκική επικράτεια.

Αυστρία

Αυστηρότερους κανονισμούς εισόδου από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία θα εφαρμόσει η Αυστρία από τα Χριστούγεννα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος της παραλλαγής "Όμικρον".

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, όσοι φθάνουν στην Αυστρία από μία από τις παραπάνω χώρες, υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα δέκα ημερών. Από την υποχρέωση απαλλάσσονται όσοι έχουν ήδη δεχθεί τον ενισχυτικό εμβολιασμό και έχουν επιπλέον αρνητικό μοριακό τεστ.

Ακόμη αυστηρότεροι κανόνες αναμένεται να επιβληθούν στο εσωτερικό από τις 27 Δεκεμβρίου, με περιορισμό συνάθροισης σε κλειστό χώρο χωρίς προκαθορισμένες θέσεις στα 25 άτομα, τα οποία θα είναι εμβολιασμένα ή θα έχουν αναρρώσει από την Covid-19 (Κανόνας 2G) και θα φορούν προστατευτική μάσκα τύπου FFP2.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.495 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 434 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Με 478.759 θανάτους επί συνόλου 34.765.976 καταγεγραμμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και το δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 78.291 (+101 σε 24 ώρες).

Οι μολύνσεις από τη νέα παραλλαγή Όμικρον έχουν φθάσει τα 236. Εξ αυτών, 104 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήρια από νοσοκομεία αφού ανέρρωσαν, πάντα κατά τα δεδομένα του υπουργείου.

ΚΥΠΕ