You are here

Κούσνερ: Το ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό περιλαμβάνει 'συμβιβασμούς' και για τις δύο πλευρές

18/04/2019 06:53

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, προέτρεψε χθες μια ομάδα πρεσβευτών να αντιμετωπίσουν "με ανοιχτό μυαλό" την ειρηνευτική πρόταση για το Μεσανατολικό που πρόκειται να παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς.

Σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ο Κούσνερ είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο θα παρουσιαστεί μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ και αφού τελειώσει το Ραμαζάνι, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου.

"Θα χρειαστεί όλοι να αναζητήσουμε λογικούς συμβιβασμούς που θα καταστήσουν εφικτή την ειρήνη", πρόσθεσε ο γαμπρός του προέδρου.

Ο Κούσνερ, εκ των "αρχιτεκτόνων" αυτής της ειρηνευτικής πρότασης, μιλούσε σε περίπου 100 πρεσβευτές απ` όλον τον κόσμο στο Μπλερ Χάουζ, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Οίκο και χρησιμοποιείται ως προεδρικός ξενώνας.

Η πρόταση που θα παρουσιάσει έχει δύο βασικές συνιστώσες: μια πολιτική, για τη διευθέτηση ζητημάτων όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και μια οικονομική, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να ενισχύσουν την οικονομία τους.

Είναι ασαφές αν θα περιλαμβάνει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κούσνερ είπε ότι "θα χρειαστούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές" αλλά η ειρηνευτική πρόταση "δεν θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια του Ισραήλ". "Απαιτείται απ` όλους να προσεγγίσουν το σχέδιο με ευρύτητα πνεύματος", πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη Ντάνι Ντάνον είπε εξάλλου σήμερα ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι απίθανο να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευσή του αναφορικά με την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πριν παρουσιάσουν οι ΗΠΑ το ειρηνευτικό σχέδιο. "Πιστεύω ότι θα σεβαστούμε τις προσπάθειες της (αμερικανικής) κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι θα δούμε κάποια σημαντική ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησής μας πριν παρουσιαστεί το ειρηνευτικό σχέδιο", είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

ΚΥΠΕ