You are here

Κριτική από Ρεπουμπλικανό στέλεχος στην Κυβέρνηση Τραμπ για υπόθεση Κασόγκι

11/02/2019 06:42

Ο επικεφαλής Ρεπουμπλικάνος στην επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, κρίνοντας ότι δεν ενημέρωσε σωστά, όπως όφειλε, το Κογκρέσο για την έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Λευκός Οίκος ήταν υποχρεωμένος με βάση τις διατάξεις νόμου που ενεργοποίησε το Κογκρέσο να ενημερώσει τους κοινοβουλευτικούς για την πορεία της έρευνας για τον φόνο του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο. Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θέλουν να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσον ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρισκόταν πίσω από τον φόνο, όπως εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν επέδωσε στο Κογκρέσο έκθεση εντός της προθεσμίας που προβλεπόταν (την Παρασκευή). Ο Yπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πάντως έκανε μια ενημέρωση στο Κογκρέσο, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μακόλ, αναφερόμενος σε επιστολή που έλαβε από την κυβέρνηση, τόνισε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος».

«Όλοι όσοι ενέχονται σε αυτό το φρικιαστικό έγκλημα πρέπει να ταυτοποιηθούν και να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός χθες.

«Προτρέπω την κυβέρνηση να συμμορφωθεί άμεσα με τις διατάξεις του νόμου και να δώσει στο Κογκρέσο τις πληροφορίες που απαιτούνται», πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας απέφυγαν να δώσουν οποιαδήποτε λεπτομέρεια για την επιστολή που έλαβε ο Μακόλ. Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε ένα σχόλιο για το περιεχόμενο της επιστολής.

Ο φόνος και ο διαμελισμός του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, που διέθετε πηγές στο παλάτι, καθώς ήταν άλλοτε σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας, πάντως είχε μετατραπεί σε επικριτή των αποφάσεων του Ριάντ τα τελευταία χρόνια δημοσιεύοντας άρθρα κυρίως στην εφημερίδα The Washington Post, προκάλεσε - πράγμα μάλλον σπάνιο - την έντονη αντίδραση πολιτικών και των δύο μεγάλων κομμάτων στις ΗΠΑ.

Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών απαιτούν ο Λευκός Οίκος να υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι του Ριάντ εξαιτίας της υπόθεσης αυτής. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις σε 17 Σαουδάραβες που φέρονται να ενέχονται στον φόνο. Τέσσερις μήνες μετά την εκτέλεσή του από πολυμελή ομάδα πρακτόρων, τα λείψανα του Κασόγκι δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

ΚΥΠΕ