You are here

Κρούσμα κοροναϊού στα ΗΑΕ, μαζικές ακυρώσεις πτήσεων προς Κίνα

29/01/2020 10:13

Κρούσμα του νέου κοροναϊού ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 132 ανθρώπους στην Κίνα επιβεβαιώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόκειται για μέλος οικογένειας που αφίχθη στη χώρα από την πόλη Ουχάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας. Δεν έγινε σαφές εάν έχει προσβληθεί μόνο ένα μέλος της οικογένειας αυτής, ή πόσα μέλη της ταξίδεψαν στα ΗΑΕ.

Ακυρώσεις πτήσεων

Αεροπορικές εταιρίες όπως, η United Airlines Holdings Inc στο Σικάγο ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν μερικές πτήσεις προς την Κίνα, καθώς η ζήτησή τους έχει μειωθεί κατακόρυφα, ενώ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς, έχουν ενημερώσει τα στελέχη τους να μην ταξιδεύουν πλέον στην Κίνα, φοβούμενες το ενδεχόμενο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Η εξάπλωση του κοροναϊού άρχισε από την πόλη Ουχάν στην Κίνα, ενώ 106 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην χώρα, με τον κοροναϊό να απειλεί την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και την σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πολίτες να σκεφτούν καλά πριν επισκεφτούν την Κίνα, ενώ η Βρετανία έχει συμβουλεύσει τους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Κίνα πλην ειδικών περιπτώσεων, ενώ και η Νότια Κορέα συμβούλευσε τους πολίτες της να αποφύγουν την Κίνα.

Εθνικό σχέδιο στη Μόσχα

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ζήτησε από την υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών να καταρτίσει και να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ένα εθνικό σχέδιο για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Στη Ρωσία δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου αυτού ιού που ξεκίνησε από την Κίνα, όμως η χώρα έχει απευθείας πτήσεις με πολλές κινεζικές πόλεις και αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει πέρυσι ότι αναμένουν ότι φέτος περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Κινέζους θα επισκεφθούν τη χώρα.

Στο μεταξύ η ρωσική αεροπορική εταιρεία Ural Airlines, που πραγματοποιεί πτήσεις προς το Μόναχο, το Παρίσι και τη Ρώμη, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

"Εξαιτίας της επιδημίας στην Κίνα (...) η Ural Airlines αναγκάζεται να αναστείλει μια σειρά πτήσεων ως το τέλος του χειμώνα", ανακοίνωσε η εταιρεία. Σύμφωνα με την ίδια, τις πτήσεις της προς την Ευρώπη "παραδοσιακά χρησιμοποιούν μεγάλες ομάδες τουριστών από την Κίνα".

Οι Κινέζοι τουρίστες χρησιμοποιούν μαζικά τα ρωσικά αεροδρόμια ως διαμετακομιστικούς σταθμούς για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού δεν έχει επισήμως καταγραφεί στη Ρωσία, η οποία διαθέτει 4.250 χιλιόμετρα χερσαία σύνορα με την Κίνα, ενώ στη χώρα ζουν πολλοί Κινέζοι.

Κανένας ταξιδιώτης από Κίνα στην Παπούα Νέα Γουινέα

Η Παπούα Νέα Γουινέα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα δέχεται πλέον κανέναν ταξιδιώτη από την Ασία, ένα ακραίο μέτρο που έχει στόχο να εμποδίσει την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Κίνα, στη χώρα.

"Από σήμερα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα όλων των πολιτών που προέρχονται από ασιατικά αεροδρόμια και λιμάνια", ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Παπούας Νέας Γουινέας σε επιστολή του που απηύθυνε στις αεροπορικές και τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Εξάλλου το υπουργείο πρόσθεσε ότι το μοναδικό χερσαίο σύνορο της χώρας με την επαρχία Παπούα της Ινδονησίας, θα κλείσει αύριο Πέμπτη. Κανένα κρούσμα του κοροναϊού δεν έχει καταγραφεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, μία χώρα το υγειονομικό σύστημα της οποίας πάσχει από έλλειψη πόρων και η οποία ήδη αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά υγειονομικά προβλήματα, όπως η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας, που είχε εξαλειφθεί στη χώρα το 2000.

Όσοι κάτοικοι της Παπούας Νέας Γουινέας επιστρέφουν από ασιατικές χώρες θα τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες. Το μόνο σημείο εισόδου και εξόδου από τη χώρα θα είναι το διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ Μόρεσμπι.

Οι περισσότερες πτήσεις σε αυτό το αεροδρόμιο είναι εσωτερικού ή προέρχονται από τη γειτονική Αυστραλία. Η διάρκεια του μέτρου δεν έχει διευκρινιστεί.