You are here

Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ο Σβαρτσενέγκερ

08/10/2003 12:29
Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας εκλέγεται ο δημοφιλής ηθοποιός του Χόλιγουντ αυστριακής καταγωγής, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Οι καλιφορνέζοι ψήφισαν υπέρ της ανάκλησης του μέχρι χθες κυβερνήτη της πολιτείας, του δημοκρατικού Γκρέι Ντέιβις, ο οποίος και παραδέχτηκε τα ξημερώματα την ήττα του.

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων ο ρεπουμπλικάνος ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ εκλέγεται κυβερνήτης της Καλιφόρνιας με ποσοστό 48,8%, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls, το 63% των πολιτών ψήφισε υπέρ της ανάκλησης, δίδοντας στη συνέχεια την προτίμηση του στον ρεπουμπλικάνο σταρ, ο οποίος πέτυχε μεγάλη νίκη.

Ο νέος κυβερνήτης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τον επόμενο μήνα, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Καλιφόρνιας στη διοίκηση της πολιτείας.
Την ψηφοφορία της ανάκλησης προκάλεσαν οι ρεπουμπλικάνοι κατηγορώντας τον απερχόμενο κυβερνήτη Γκρέι Ντέιβις για οικονομική κακοδιαχείριση.

Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας προσήλθαν, την Τρίτη, στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν αν συμφωνούν για την ανάκληση του δημοκρατικού κυβερνήτη και ταυτόχρονα να επιλέξουν αντικαταστάτη από 135 υποψήφιους.

Ο Γκρέι Ντέιβις είχε την υποστήριξη του τέως προέδρου Μπιλ Κλίντον, του Αλ Γκορ και της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ενώ την υποψηφιότητα του χολιγουντιανού σταρ υποστήριξε ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος και ξενύχτησε παρακολουθώντας τα αποτελέσματα. Το μεγάλο ατού του Αρνι, ωστόσο, υπήρξαν οι γυναίκες -παρά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που αντιμετώπισε κατά τον προεκλογικό αγώνα- οι οποίες ψήφισαν μαζικά υπέρ του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 47% των γυναικών ψήφισε υπέρ του Σβαρτσενέγκερ, ενώ η συμμετοχή στην ψηφοφορία αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με προηγούμενες εκλογές. Σε απόσταση ακολούθησε ο κύριος αντίπαλος του Σβαρτσενέγκερ, ο αντικυβερνήτης Κρουζ Μπουσταμάντε.

Άλλοι υποψήφιοι συμπεριλάμβαναν τον εκδότη του περιοδικού Hustler, μία πορνοστάρ και έναν υποψήφιο που υπήρξε ηθοποιός ως παιδί.