You are here

Λεηλασίες και καταστροφές συνεχίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ

02/06/2020 20:37

Ούτε οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα αναπτύξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για την αποκατάσταση της τάξης στις μεγαλουπόλεις, ούτε η ευρεία χρήση ανδρών της εθνοφρουράς στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον κι αλλού κατάφεραν να σταματήσουν τις καταστροφές και τις λεηλασίες που ξεκινούν σε ευρεία κλίμακα μόλις νυχτώσει, ενώ τη μέρα γίνονται ειρηνικές διαδηλώσεις.

Η χαοτική κατάσταση συνεχίστηκε και χθες το βράδυ, για ακόμη μία νύχτα, με μεγάλες καταστροφές. Στην Ουάσιγκτον οι έφιπποι αστυνομικοί και τα ελικόπτερα που πετούσαν χαμηλά δημιουργώντας πανδαιμόνιο, απλά δημιούργησαν μία ζώνη χωρίς διαδηλωτές λίγα τετράγωνα γύρω από το Λευκό Οίκο. Σε άλλες περιοχές σημειώθηκαν συγκρούσεις και καταστροφές.
 
Με βεγγαλικά υποδέχθηκαν την Αστυνομία διαδηλωτές στο Καπιτώλιο του Σιάτλ, πριν αρχίσουν τα επεισόδια, ενώ η αστυνομία απάντησε με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.
 
Στη Φιλαδέλφεια που επιβλήθηκε curfew από τις 6 το απόγευμα, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω από το Δημαρχείο, με αστυνομικούς του δήμου και της πολιτείας να χρησιμοποιούν δακρυγόνα.
 
Μέχρι τις 8 Ιουνίου θα ισχύει το curfew στο Λούισβιλ του Κεντάκι, όπου χθες απολύθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, όταν πυροβολήθηκε κι έχασε τη ζωή του την Κυριακή διαδηλωτής. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι αστυνομικοί δεν ενεργοποιούν τις βιντεοκάμερες που φέρουν υποχρεωτικά πάνω τους.
 
Μεγάλες καταστροφές χθες βράδυ και στη Νέα Υόρκη, όπου λεηλατήθηκαν πολλά μεγάλα καταστήματα στο κέντρο του Μανχάταν. Πάνω από 700 συλλήψεις έκανε η αστυνομία κι από σήμερα το βράδυ, το curfew θα ξεκινήσει τρεις ώρες νωρίτερα, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο επέκρινε τον δήμαρχο Νέας Υόρκης για ελλιπή αντιμετώπιση των ατόμων που λεηλατούν και καταστρέφουν καταστήματα και του ζήτησε να κάνει καλύτερη δουλειά. Είπε, πάντω,ς πως δεν θα στείλει την Εθνοφρουρά στη μεγαλούπολη, χωρίς να το ζητήσει ο δήμαρχος ΝτιΜπλάζιο, γιατί θα πρέπει πριν το κάνει να τον απομακρύνει από τη θέση του.
 
Ωστόσο εκτός από τα περιστατικά βίας, έλαβαν χώρα και συγκινητικές στιγμές συναδέλφωσης και συνεργασίας αστυνομικών και διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα και το Ντένβερ.
 
Ο πρώην Aντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν, επέκρινε το χθεσινό σόου του Pροέδρου Τραμπ, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, λέγοντας ότι τον νοιάζει περισσότερο η επίδειξη δύναμης από τις ανάγκες του λαού..
 
 «Ο Πρόεδρος σήκωσε χθες τη Βίβλο στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Εύχομαι απλώς κάποτε να την ανοίξει αντί να την επιδεικνύει. Αν την άνοιγε, θα μπορούσε να μάθει κάτι. Καλούμαστε όλοι να αγαπούμε τον πλησίον ως εαυτόν. Είναι πραγματικά σκληρή δουλειά, αλλά αυτή είναι η δουλειά της Αμερικής », είπε ο Μπάιντεν.