You are here

Λειτουργεί κανονικά η ρωσική τράπεζα Sberbank

31/05/2022 14:15

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν επηρεάστηκε από τις νέες κυρώσεις της ΕΕ για την Ουκρανία που απέκλεισαν την τράπεζα από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT.

«Εργαζόμαστε κανονικά. Οι κύριοι περιορισμοί έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση στο Telegram αναφερόμενη στις προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ήδη απομονώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Πρόσθεσε ότι η αποκοπή από το SWIFT «δεν αλλάζει την τρέχουσα κατάσταση για τις διεθνείς συναλλαγές», ενώ οι συναλλαγές εντός της Ρωσίας δεν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που εδρεύει στο Βέλγιο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία επλήγη από ένα μπαράζ κυρώσεων που στόχευαν ιδιαίτερα την οικονομία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά της.

Η ΕΕ τον Μάρτιο απέκοψε επτά ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, αλλά η Sberbank δεν είχε αρχικά συμπεριληφθεί στη λίστα προκειμένου να επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να πληρώσουν για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η Ρωσία αναπτύσσει εγχώρια χρηματοοικονομική υποδομή, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος SPFS για τραπεζικές μεταφορές και του συστήματος πληρωμών με κάρτα Mir.

Αρκετές θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα και παραμένουν συνδεδεμένες με τη SWIFT.