You are here

Λευκός Οίκος: Ο Πρόεδρος Τραμπ θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα 'ελεύθερων και δίκαιων εκλογών'

24/09/2020 21:51

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα δεχτεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μία ημέρα αφότου ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας απέφυγε να δεσμευτεί στο θέμα αυτό, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη του κόμματός του.

"Ο Πρόεδρος θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας", είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν πιέστηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

Νωρίτερα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι Βουλευτές και Γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της "ειρηνικής μεταβίβασης" της εξουσίας που, όπως σημείωσαν, κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κατηγόρησε σήμερα τον Πρόεδρο ότι "είναι έτοιμος να υπονομεύσει την αμερικανική δημοκρατία προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία" και ζήτησε τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα αναλάβει να επιβλέψει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Σάντερς, προοδευτικός, ανεξάρτητος Γερουσιαστής από το Βερμόντ που διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι "επιχειρεί μαζική καταστολή των ψηφοφόρων" και "φυτεύει τον σπόρο του χάους, της σύγχυσης και των θεωριών συνωμοσίας, αμφισβητώντας την ακεραιότητα των εκλογών".

"Αυτές οι εκλογές είναι μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία πρέπει να νικήσει", είπε ο Σάντερς σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον.

Ο Σάντερς δήλωσε ότι στηρίζει την έκκληση για τη συγκρότηση μιας μη κομματικής επιτροπής που θα επιβλέψει τις εκλογές και θα βοηθήσει να καθησυχαστούν οι ψηφοφόροι. Ζήτησε επίσης από όλες τις Πολιτείες να ξεκινήσουν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων πριν από τις 3 Νοεμβρίου αλλά και από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης να σταματήσουν την παραπληροφόρηση που διαχέεται από τις πλατφόρμες τους.