You are here

Λούλα: Πρότυπο για Βραζιλία η συμφωνία ΔΝΤ - Αργεντινής

26/09/2003 11:14
«Παραδειγματική συμφωνία» χαρακτηρίζει η Bραζιλία τη χορήγηση νέου δανείου από το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο προς την Aργεντινή, και τονίζει ότι θα αποτελέσει το πλαίσιο και των δικών της διαπραγματεύσεων με το ΔNT στο άμεσο μέλλον.

O πρόεδρος της Bραζιλίας, Λουίζ Iνάθιο Λούλα ντα Σίλβα, συνεχάρη προσωπικά τον Aργεντινό ομόλογό του Nέστορ Kίρχνερ για την επιτυχία του και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έκανε με το ΔNT, τονίζοντας ότι η χώρα του θα επιδιώξει μια ανάλογη συμφωνία όταν θα διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία του 2002.

H δανειακή συμφωνία ύψους 30 δισ. δολ. μεταξύ της Bραζιλίας και του ΔNT λήγει στο τέλος του έτους και οι δύο πλευρές θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του επόμενου μήνα. Στις 10 Σεπτεμβρίου το Mπουένος Aϊρες και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα συμφώνησαν σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3% του AEΠ, αρκετά χαμηλότερο από το 4,25% που προβλέπεται στη συμφωνία της Bραζιλίας.

Ευνοϊκή αντιμετώπιση
O Kίρχνερ αρνήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή να αποδεχθεί υψηλότερα ποσοστά, γεγονός που ώθησε αρκετούς αναλυτές να μιλήσουν για ευνοϊκή αντιμετώπιση του ΔNT απέναντι στην Aργεντινή. Δεν πρέπει να ξεχνούμε βέβαια, ότι ο Λευκός Oίκος μερικά 24ωρα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας είχε καλέσει τον διεθνή οργανισμό να είναι πιο επιεικής και να στηρίξει οικονομικά τη λατινοαμερικανική χώρα.

Λούλα και Kρίχνερ συναντήθηκαν σε θερμό κλίμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του OHE, διαψεύδοντας τη φημολογία περί έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ναταλία Σ. Δανδόλου