You are here

Μας στέλνει μήνυμα η φύση με την παρούσα κρίση, λέει ο Γκουτέρες, σήμερα η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

05/06/2020 09:09

Τουλάχιστον το 70 τοις εκατό των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών όπως το COVID-19, περνούν από τη φύση, στους ανθρώπους και απαιτούνται επειγόντως ενέργειες και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο David Boyd, ανεξάρτητος ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

Σε μήνυμα για την σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος ο κ. Boyd πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να αναλάβουν επείγουσα δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και να σταματήσουν τις κλιματικές διαταραχές, την απώλεια βιοποικιλότητας, την τοξική ρύπανση και τις ασθένειες που μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στο μήνυμά του ότι «η φύση μας στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Βλάπτουμε τον φυσικό κόσμο, εις βάρος μας".

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, η υποβάθμιση της φύσης επιδεινώνεται, το ίδιο και η κλιματική κρίση. "Για να φροντίσουμε την ανθρωπότητα, πρέπει να φροντίσουμε τη φύση", ανέφερε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε την αναγκαιότητα ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει πορεία και να αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε.

"Η υποβάθμιση των οικοτόπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας επιταχύνονται. Η διατάραξη του κλίματος επιδεινώνεται. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καταιγίδες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές. Οι ωκεανοί θερμαίνονται και οξύνονται, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα των κοραλλιών.Τώρα, ένας νέος κορωνοϊός μαίνεται, υπονομεύοντας την υγεία και τα προς το ζην" , είπε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος άρχισε να εορτάζεται το 1974 και έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας την περιβαλλοντική δράση και ευαισθητοποιώντας παγκοσμίως για την ανάγκη αύξησης της προστασίας για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του πλανήτη.

Η εκδήλωση για το 2020, η οποία φέρει την ονομασία "Time for Nature", φιλοξενείται από την Κολομβία, η οποία διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις που θα μεταδίδονται ζωντανά.

Το θέμα είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, σε μια χρονική στιγμή που ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών πιστεύεται ότι βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Η φετινή μέρα αναπόφευκτα συνδέεται με την παρούσα κρίση. Όπως αναφέρουν τα ΗΕ με τον πληθυσμό να διπλασιάζεται τα τελευταία 50 χρόνια, και την παγκόσμια οικονομία να τετραπλασιάζεται, η ευαίσθητη ισορροπία της φύσης έχει διαταραχθεί, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για παθογόνα, όπως το COVID-19, να εξαπλωθούν.

ΚΥΠΕ