You are here

Με οδηγό τα εταιρικά αποτελέσματα οι αγορές

08/04/2004 13:24
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές στη Wall Street αλλά και στις υπόλοιπες κεφαλαιαγορές του πλανήτη, τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των αμερικανικών επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η περίοδος δημοσιοποίησης των εταιρικών κερδών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ξεκίνησε τη Μ. Τρίτη και εγκαινιάστηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Αlcoa. Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν τόνο στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, των οποίων κύριο χαρακτηριστικό, τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η έντονη νευρικότητα και η μεταβλητότητα. Στις επιδόσεις των εταιρικών κολοσσών, οι επενδυτές θα αναζητήσουν τις καλές ειδήσεις που περιμένουν, προκειμένου να δοθεί το σήμα τις εκκίνησης ενός νέου γύρου ανόδου των κεφαλαιαγορών.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και των εταιρικών κερδών καθώς και το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την ανοδική κίνηση των δεικτών κατά τους περασμένους μήνες.

Ωστόσο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της έξαρσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, της επανεμφάνισης της απειλής της τρομοκρατίας και ορισμένων ανησυχιών για την προοπτική της οικονομίας που ήρθαν πάλι στο προσκήνιο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν έντονες διακυμάνσεις.

Διόρθωση

Το ερώτημα που απασχολεί τους παράγοντες των αγορών είναι αν η διόρθωση των χρηματιστηρίων αποτελεί ένα δυσάρεστο διάλειμμα στην ανοδική πορεία τους, ή αν το πάρτι των κεφαλαιαγορών τελείωσε.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η διορθωτική κίνηση που σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εκατέρωθεν του Ατλαντικού και στην Ασία, είναι απολύτως φυσιολογική έπειτα από μία τόσο έντονα ανοδική κίνηση. Παράλληλα επισημαίνουν ότι μετά τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων, τα χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει στα κατάλληλα επίπεδα ώστε, με τον απαραίτητο καταλύτη, να ξεκινήσουν και πάλι μια ανοδική κίνηση.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων του δείκτη S&Ρ 500, ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών τους, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 17%.

Αποτελεί κοινή παραδοχή στους κύκλους των αναλυτών ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των εταιρικών κερδών κατά το τρέχον έτος θα είναι χαμηλότεροι σε σύγκριση με το προηγούμενο. Κατά το δεύτερο ήμισυ του 2003 οι ρυθμοί ανάπτυξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ήταν εντυπωσιακοί. Οι εταιρείες είχαν νοικοκυρέψει τους ισολογισμούς τους καθώς -κατά τη διάρκεια της τριετούς ύφεσης- έλαβαν δραστικά μέτρα και προχώρησαν σε μεγάλες περικοπές δαπανών.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2004, ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών των επιχειρήσεων του δείκτη S&Ρ 500 διαμορφώθηκε στο 23%, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Για φέτος, οι αναλυτές έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών τους και έχουν κάνει σαφώς πιο μετριοπαθείς προβλέψεις.

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα εταιρικά κέρδη στη Wall Street θα αυξηθούν 10%.