You are here

Με στάση πληρωμών κινδυνεύουν οι ΗΠΑ

28/09/2021 17:42

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είναι πιθανό να εξαντλήσει στις 18 Οκτωβρίου τα μέτρα για συνέχιση της χρηματοδότησης της Κυβέρνησης και θα μείνει χωρίς μετρητά, εκτός εάν το Κογκρέσο αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού, προειδοποίησε την Τρίτη η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Μετά από αυτή την ημερομηνία, «το Υπουργείο Οικονομικών θα παρέμενε με πολύ περιορισμένους πόρους οι οποίοι θα εξαντλούνταν γρήγορα. Είναι αβέβαιο κατά πόσον θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις του έθνους μετά από αυτήν την ημερομηνία», προειδοποίησε η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών.
 
Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική Γερουσία αρνήθηκαν έντονα να στηρίξουν μια αύξηση ή αναστολή του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους, παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν πίεση για αυτό από τον πρώην Πρόεδρο του κόμματός τους Ντόναλντ Τραμπ.
 
Τη Δευτέρα, μπλοκαρίστηκε προσπάθεια των Δημοκρατικών να εγκρίνουν μια 14μηνη αναστολή στην ύπαρξη ανώτατου ορίου στο χρέος, μαζί με έναν προσωρινό προϋπολογισμό.
 
Το Σώμα ψήφισε μέτρο την περασμένη εβδομάδα για να κρατήσει την Κυβέρνηση σε λειτουργία μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ συνεχίζουν τη συζήτηση για ένα μεγάλο πακέτο κοινωνικών δαπανών, διάρκειας 10 ετών, αλλά η διαιρεμένη Γερουσία έχει απορρίψει μέχρι στιγμής την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο.
 
Χωρίς αύξηση στο χρέος, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, να αποστείλει τις συντάξεις στους συνταξιούχους ή να εξυπηρετήσει το χρέος του έθνους.
 
Η κ. Γέλεν προειδοποίησε εκ νέου ότι η έγκαιρη έγκριση της αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους είναι κρίσιμη, καθώς «η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για τα επόμενα χρόνια».
 
«Αποτυχία για άμεση δράση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα μπορεί να επιδεινώσει τη μεταβλητότητα και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», τόνισε.
 
Η αύξηση του ορίου χρέους δεν αυξάνει τις δαπάνες, αλλά επιτρέπει απλώς στο Υπουργείο Οικονομικών να χρηματοδοτήσει έργα που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Υπό προεδρίας Τραμπ, η εφαρμογή ανώτατου ορίου χρέους αναβλήθηκε για δύο χρόνια, σε δικομματική βάση, αλλά επανήλθε την 1η περασμένη Αυγούστου. Το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται στα 28,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.