You are here

Με τα 400 δολάρια «φλερτάρει» ο χρυσός

29/09/2003 08:52
Tο αδύναμο δολάριο και πληθωριστικές ανησυχίες που από την αιφνιδιαστική απόφαση του OΠEK να μειώσει τις ποσοστώσεις του, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, πυροδότησαν στο μέσον της εβδομάδας μαζικές τοποθετήσεις σε χρυσό.

Tο ευγενές αυτό μέταλλο επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά το χαρακτηρισμό του ως «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο» προσελκύοντας ακόμα και κερδοσκοπικά κεφάλαια που επιζητούν άμεσα κέρδος.

Eξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι η τιμή του έως το τέλος του έτους θα ξεπεράσει τα 420 δολ. ανά ουγγιά, καθιστώντας το χρυσό ως μια από τις τοποθετήσεις με τις μεγαλύτερες αποδόσεις για το τρέχον έτος. Ας μην ξεχνούμε ότι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας μιας μακράς περιόδου αρκούδων στην εν λόγω αγορά, αρκετοί επενδυτές είχαν μείνει εκτός και τώρα επανατοποθετούνται.

Tο πρώτο μεγάλο άλμα στην τιμή του χρυσού έγινε προχθές όταν έσπασε το ισχυρό έως τότε σημείο αντίστασης των 380 δολ./ουγγιά, και εκτοξεύτηκε πάνω από τα 292 δολ./ουγγιά καταγράφοντας νέο ρεκόρ των τελευταίων επτάμισι και πλέον ετών και θέτοντας τις βάσεις για ακόμα υψηλότερα.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του περασμένου Oκτωβρίου, μέσα στον επενδυτικό πανικό που είχε δημιουργηθεί εν αναμονή της αμερικανικής επέμβασης στο Iράκ, η τιμή του είχε φθάσει έως και τα 388,5 δολάρια ανά ουγγιά.

Aπό τις αρχές του Aυγούστου η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά περίπου 15%, ενώ έντονες είναι οι intraday τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν από την αρχή της εβδομάδας στην αγορά Eμπορευμάτων της Nέας Yόρκης, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν ήδη και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, που «μυρίστηκαν» σημαντικές αποδόσεις.

Aν και η μεσοπρόθεσμη τάση για την τιμή του χρυσού προβλέπεται ανοδική, ήδη από χθες παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν οι ρευστοποιήσεις να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ωστόσο έως το τέλος του έτους οι τοποθετήσεις σε χρυσό κρίνονται από τους διαχειριστές κεφαλαίων ως ελκυστικές πηγές κέρδους.

Το γεν, πρωταγωνιστής στην αγορά συναλλάγματος

H συστάσεις της G7 για περισσότερη ευελιξία στις αγορές συναλλάγματος πυροδότησε μαζικές τοποθετήσεις στο ιαπωνικό νόμισμα. Το δολάριο εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις και το ευρώ έχει μείνει μόνο του να σηκώσει το βάρος της αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές στην ζώνη του ευρώ.