You are here

Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών αναπτύχθηκε το γ΄ τρίμηνο η κινέζικη οικονομία

18/10/2019 11:07

Με τον βραδύτερο ρυθμό, κατά τις τελευταίες σχεδόν τρεις δεκαετίες, αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας, η οποία επλήγη από την μείωση της εγχώριας ζήτησης και τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο  με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,0% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, έναντι ανάπτυξης 6,2% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) της Κίνας.

Τα στοιχεία - σύμφωνα με έρευνα του AFP στην οποία συμμετείχαν 13 αναλυτές - είναι η χειρότερη τριμηνιαία απόδοση της κινέζικης οικονομίας από το 1992, αλλά παραμένει εντός του στόχου της Κυβέρνησης της Κίνας για ρυθμό ανάπτυξης 6,0% - 6,5% για ολόκληρο το έτος. Η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6% το 2018.

"Η εθνική οικονομία διατήρησε συνολική σταθερότητα τα τρία πρώτα τρίμηνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του NBS Mao Shengyong.

"Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεδομένης των περίπλοκων και σοβαρών οικονομικών συνθηκών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και των αυξανόμενων εξωτερικών ασταθειών και αβεβαιοτήτων, η οικονομία βρίσκεται υπό πολλών πιέσεων", τόνισε.
 
Οι υπηρεσίες και η κατασκευή υψηλής τεχνολογίας προϊόντων ήταν οι βασικοί τομείς ανάπτυξης, ενώ η απασχόληση ήταν "γενικά σταθερή", πρόσθεσε.

Το Πεκίνο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας του προέβη σε σημαντικές περικοπές φορολογιών και επιτοκίων και απέσυρε περιορισμούς από τη χρηματιστηριακή του αγορά για τις ξένες επενδύσεις.
 
Οι εμπορικές συγκρούσεις και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση οδήγησαν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Κίνας το 2019 στο 6,1% από 6,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του.

ΚΥΠΕ