You are here

Το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα του Λιβάνου αποκλείει τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση του Σαάντ αλ Χαρίρι

11/01/2021 06:36

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου χριστιανικού κόμματος του Λιβάνου απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη νέα Κυβέρνηση του εντολοδόχου Πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι, γεγονός που συνιστά ένα νέο εμπόδιο στην προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Τα κόμματα αντιπαρατίθενται μεταξύ τους μετά την παραίτηση της προηγούμενης Κυβέρνησης, με αφορμή την πολύνεκρη έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο βετεράνος σουνίτης πολιτικός Χαρίρι έλαβε για τέταρτη φορά εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης τον Οκτώβριο και δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να αποδεσμευτεί η ξένη βοήθεια, αναγκαία για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί ο Λίβανος.

Όμως ο Τζιμπράν Μπασίλ, ο ηγέτης του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος, του μεγαλύτερου χριστιανικού κόμματος (και γαμπρός του προέδρου Μισέλ Αούν) ανέφερε σήμερα ότι το κίνημά του δεν θα στηρίξει την Κυβέρνηση αυτήν εφόσον ο Χαρίρι επιμένει να επιλέξει ο ίδιος όλους τους Υπουργούς.

"Δεν εμπιστευόμαστε στον Χαρίρι και μόνο τις μεταρρυθμίσεις στον Λίβανο. Με λίγα λόγια, δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σ` αυτήν την Κυβέρνηση", είπε. Ο Μπασίλ υποστήριξε ότι ο Χαρίρι δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.

"Κάθε φορά που συναντάται με τον Πρόεδρο ακολουθεί διαφορετική γραμμή. Κάποιος που το κάνει αυτό είναι σοβαρός και θέλει να σχηματίσει Κυβέρνηση; Ή μήπως σπαταλάει τον χρόνο;", διερωτήθηκε.

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Μπασίλ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, με την κατηγορία της διαφθοράς (κάτι που ο ίδιος αρνείται) και για τους δεσμούς του με τη Χεζμπολάχ.

ΚΥΠΕ