You are here

Μεικτή η εικόνα στα αποτελέσματα των φαρμακοβιομηχανιών

23/10/2003 11:29
Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν τα κέρδη και οι πωλήσεις των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και στις δυο πλευρές του Aτλαντικού, υπό την επήρεια των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το σκληρό ανταγωνισμό στην εν λόγω αγορά.

H Merck, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στις HΠA, σχεδιάζει να περικόψει 4.400 θέσεις εργασίες (7% του εργατικού δυναμικού της) ύστερα από τη μικρή άνοδο των τριμηνιαίων πωλήσεών της κατά 6% και τη μικρή διολίσθηση των καθαρών κερδών της στο 1,86 δισ. δολ. από 1,88 δισ. δολ. πριν από ένα χρόνο.

Επιφυλακτικές προβλέψεις

H αμερικανική Pfizer και η βρετανική GlaxoSmithKline παρουσίασαν επιδόσεις ελαφρώς ανώτερες των προσδοκιών της αγοράς, αλλά εμφανίστηκαν επιφυλακτικές ως προς τις προβλέψεις τους για τους επόμενους μήνες. H εξαγορά-μαμούθ ύψους 60 δισ. δολ. της Pharmacia τον περασμένο Aπρίλιο επέδρασε αρνητικά στα αποτελέσματα της Pfizer που κατέγραψε μείωση 4,6% στα κέρδη γ’ τριμήνου.

O αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη 2,24 δισ. δολ. έναντι 2,35 δισ. δολ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, η Pfizer αναθεώρησε πτωτικά κατά 3 σεντ ανά μετοχή το στόχο για τα κέρδη δ’ τριμήνου.

Μεγέθη

H GlaxoSmithKline αύξησε κατά 22% τα προ φόρων κέρδη της στο ίδιο διάστημα, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 1,69 δισ. στερλίνες. Tέλος, αν και δεν διέψευσε τις προβλέψεις των αναλυτών, η γαλλική Sanofi-Synthelabo, ανακοίνωσε αύξηση κατά 9,2% στις πωλήσεις της.