You are here

Το μέλλον της εργασίας χρειάζεται «σαφές πολιτικό σχέδιο», λέει ο επικεφαλής του ILO

11/02/2019 14:39

Το μήνυμα ότι χρειάζεται ένα «σαφές πολιτικό σχέδιο» αναφορικά με το μέλλον της εργασίας έστειλε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ. Επανέλαβε παράλληλα την πρόταση της «Παγκόσμιας Επιτροπής για το Μέλλον της Εργασίας» για καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Εγγύησης Εργασίας.
 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της 7ης Συνόδου Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, στο Ντουμπάι, ο κ. Ράιντερ αναφέρθηκε επίσης σε τρεις τομείς στους οποίους πρέπει να επενδύσουν τα εμπλεκόμενα μέρη προς ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής ατζέντας για την εργασία. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει έχουν ως στόχο τις ικανότητες των ανθρώπων, τους εργασιακούς θεσμούς και τις δουλειές του μέλλοντος.
 
«Η Παγκόσμια Επιτροπή μας προτείνει την καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Εγγύησης Εργασίας, που θα ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως του εργασιακού τους καθεστώτος ή της σύμβασής τους. Αυτό θα προστάτευε το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία, θα προσδιόριζε έναν επαρκή μισθό για όλους, θα έθετε τον ανώτατο αριθμό ωρών εργασίας και θα καθιστούσε ανθρώπινα δικαιώματα την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία» είπε.
 
Οι προτάσεις της Παγκόσμιας Επιτροπής περιέχονται σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα του ILO.
 
Σε εποχές με υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον γενικότερα, τα οποία ενισχύονται από τον ρυθμό και τις επιπτώσεις των αλλαγών, καθώς και από ένα αυξανόμενο αίσθημα αδικίας λόγω των ανισοτήτων και του αποκλεισμού και της ευρείας απογοήτευσης αναφορικά με τις πραγματικές δυνατότητες του πολιτικού προσωπικού να δώσει απαντήσεις, φαίνεται ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί συνειδητά ένα σαφές πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της εργασίας, σημείωσε ο κ. Ράιντερ.
 
Είπε εξάλλου ότι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει πρωτίστως να επενδύσουν στους ανθρώπους και στις ικανότητές τους. Ο Γενικός Διευθυντής του ILO αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, λέγοντας ότι έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό, τώρα όμως θα πρέπει να επεκταθεί προς την κατεύθυνση της δια βίου μάθησης.
 
Παράλληλα, είπε ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω επενδύσεις στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και σε θέματα ισότητας των φύλων. «Παρά τις προσπάθειες πολλών δεκαετιών, οι γυναίκες ακόμη υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις όσον αφορά το μισθό και τη συμμετοχή τους στην εργασία. Έχει έρθει η ώρα για μια ατζέντα που θα φέρει πραγματική αλλαγή σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων» είπε. 
 
Ο κ. Ράιντερ ανέφερε εξάλλου ότι η φύση της εργασίας αλλάζει λόγω της τεχνολογίας. «Καθώς εμφανίζονται νέες και διαφορετικές μορφές εργασίας, χρειαζόμαστε νέους θεσμούς για να εκτελέσουν τα καθήκοντα πιο αποτελεσματικά» σε σχέση με την εποπτεία των εργασιακών νόμων και κανονισμών, είπε.
 
Κατά τον σχεδιασμό του μέλλοντος της εργασίας, όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι μέσα από τη συνεργασία, ανέφερε καταληκτικά.

ΚΥΠΕ