You are here

Μελλοντικός ΥΠΟΙΚ Ισραήλ: Η οικονομία θα βελτιωθεί

08/12/2022 17:30

Στις επιταγές της εβραϊκής θρησκείας τις οποίες θα εφαρμόζει εκ της θέσεως του ως Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ αναφέρθηκε ο Μπετσαλέλ Σμότριτς, ηγέτης του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός» σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Μισπαχά».

Όπως ορίζει η συμφωνία που επετεύχθη με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Σμότριτς πρόκειται να αναλάβει Υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη διετία της θητείας της νέας κυβέρνησης, εξέθεσε για πρώτη φορά τις αρχές που θα διέπουν την ενάσκηση των μελλοντικών του καθηκόντων.

Σε εκτενή συνέντευξη στην «Μισπαχά», που απευθύνεται στην κοινότητα των Υπερορθόδοξων Εβραίων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «όσο περισσότερο θα εφαρμόζουμε τις επιταγές της εβραϊκής θρησκείας και θα προωθούμε να ιδεώδη του Ιουδαϊσμού, τόσο ο Θεός θα μας προσφέρει αφθονία». Σύμφωνα με τον Μπετσαλέλ Σμότριτς, «πολλές θεωρίες προσπάθησαν να επιλύσουν οικονομικά ζητήματα. Προσπάθησε ο καπιταλισμός, προσπάθησε και ο σοσιαλισμός. Αλλά δεν δόθηκε μέχρι τώρα η ευκαιρία στη θρησκευτική ρήση Υπάκουσε τα του Θεού», παραθέτοντας απόσπασμα προσευχής που αναφέρεται στην θεϊκή ευλογία της καρποφορίας της γης και της εσοδείας, που παρέχεται από τον Θεό ως ανταπόδοση προς τον λαό του Ισραήλ, εφόσον τηρήσει πιστά τις Γραφές.

«Εάν εφαρμόσουμε την Τορά, θα κερδίσουμε οικονομική αφθονία και την ευλογία του Υψίστου», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι, «Αυτή ακριβώς είναι η προσέγγισή μου ως προς την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την εθνική οικονομία».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ως μελλοντικός Υπουργός Οικονομικών, ο Σμότριτς στη πρώτη του συνέντευξη μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το Λικούντ για την κατανομή των υπουργικών καθηκόντων, είπε: «Ως Υπουργός Οικονομικών θα εξετάσω σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο βαθμό τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, με τον πλέον επιστημονικό τρόπο. Όμως, προτού καταλήξουμε στο δια ταύτα, δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι είμαστε Εβραίοι πιστοί». 

Δεν είναι δυνατόν, διευκρίνισε, «από τη μια να λέμε ότι είμαστε θρησκευόμενοι πιστοί που προσευχόμαστε και από την άλλη να προβαίνουμε σε ενέργειες με βάση τα πρότυπα της εκκοσμίκευσης».

«Όσο το Κράτος του Ισραήλ θα προωθεί τις διδαχές των Γραφών, τον Ιουδαϊσμό, την προώθηση της εγκατάστασης του λαού μας στην πατρίδα του, την φιλευσπλαχνία και την κοινωνική συνοχή και αλληλοϋποστήριξη, τόσο ο Θεός θα μας εξασφαλίσει περισσότερη αφθονία και ασφάλεια», ανέφερε ο Σμότριτς, προσθέτοντας ότι «το ερώτημα που τίθεται έγκειται κατά πόσον είμαστε πιστοί ως Εβραίοι, ή εάν εκδηλώνουμε την πίστη μας μόνο μέσα στη συναγωγή, ενώ έξω από αυτήν σκεφτόμαστε με βάση τα κριτήρια εκκοσμικευμένα».

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει ως Υπουργός Οικονομικών σχετικά με την κοινωνία των Υπερορθόδοξων Εβραίων, που αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χώρας, ο Μπετσαλέλ Σμότριτς απάντησε ότι «οι Υπερορθόδοξοι επιθυμούν να προσαρμοσθούν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα όμως, δεν επιθυμούν αυτή η εξέλιξη να βλάψει τον τρόπο ζωής τους και την εκδήλωση της θρησκευτικής τους πίστης. Το αίτημά τους αυτό, το κράτος οφείλει να το σεβαστεί». 

«Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν, από τη μια, το κράτος να λέει ότι επιδιώκει την εισδοχή των Υπερορθόδοξων Εβραίων στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και από την άλλη το Ανώτατο Δικαστήριο να επιβάλει τη συνύπαρξη και των δύο φύλων στον τομέα της εκπαίδευσης», κατέληξε.