You are here

Merrill Lynch: Ποιες μετοχές συστήνει για αγορά στη Wall Street

21/06/2003 12:06
Σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης βρίσκεται η Wall Street, σύμφωνα με τον αναλυτή της Merrill Lynch, Richard McCabe, ο οποίος προειδοποιεί τους επενδυτές, εμμέσως πλην σαφώς, να μην φοβηθούν αν δουν μια διόρθωση στη Wall street στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αφού η αμερικανική αγορά εμφανίζει σημάδια δυναμικότατής ανόδου ακόμη.

Ο κ. McCabe υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τη θεωρία του Dow φαίνεται πως η Wall Street βρίσκεται σε μια τροχιά ανάκαμψης μετά την περίοδο πτώσης που διύνησε το 2000-2002, με αποτέλεσμα ο πυθμένας της, γνωστός και ως bottom, να έχει ήδη σημειωθεί.

Προσφέρουν άραγε οι μετοχές ελκυστικότερες αποδόσεις από ότι τα ομόλογα. Η απάντηση είναι και ναι και όχι σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή ανάλυσης της Merrill Lynch.

Γιατί ναι όμως και γιατί όχι. Η απάντηση ''ναι'' εμπίπτει στο γεγονός ότι ο αριθμός των μετοχών εκείνων που απαρτίζουν τον S&P 500 και που προσφέρουν μερίσματα είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού και φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα των 7 τελευταίων ετών.

Το 18% των εταιριών του S&P 500 προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από ότι το 10ετές κρατικό ομόλογο. Eπίσης αυτός ο λόγος είναι πολύ πιο υψηλός και από τον ιστορικό μέσο όρο του 4% περίπου.

Από την άλλη πλευρά κι όσον αφορά στο ''όχι'' του ερωτήματος, oι εισηγμένες στον S&P 500 που συνοδεύονται από μέρισμα διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο των 20 τελευταίων ετών, ενώ η μερισματική απόδοση του S&P 500 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των 7 τελευταίων ετών.

Μετοχές χωρίς μερισματικές αποδόσεις

Από την αρχή του έτους μέχρι και χθες, οι μετοχές που συμμετέχουν στον S&P 500 και που δεν δίνουν μέρισμα ξεπέρασαν σε αποδόσεις κατά 20% τις 100 μετοχές του δείκτη που έδιναν μέρισμα.

Στο μεταξύ και εκείνες οι μετοχές που η μερισματική τους απόδοση είναι μικρότερη από αυτή του 10ετούς κρατικού ξεπέρασαν σε αποδόσεις αυτές που το μέρισμά τους ξεπερνούσε την απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, κατά 8%.

Να πάρουμε όμως μια γεύση και από ορισμένες μετοχές των οποίων οι μερισματικές αποδόσεις ξεπερνούν την απόδοση του 10ετους κρατικού.

Συνολικά η Merrill Lynch συστήνει τη διαμόρφωση ενός υποδειγματικού χαρτοφυλακίου κατά 45% σε μετοχές, 45% σε ομόλογα και 10% σε μετρητά.

Σε ότι αφορά στις μετοχές, εξακολουθεί να συστήνει εκείνους τους τίτλους που προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις υψηλότερες από την απόδοση του 10ετούς κρατικού όπως και τις παρακάτω:

* EQUITY OFFICE PROPERTY - 7.4%
* GOOD YEAR TIRE GT - 7.4%
* EQUITY RESIDENTIAL EQR - 6.5%
* SIMON PROPERTY SPG - 6.4%
* ALTRIA MO - 6.21%
* EASTMAN KODAK - 5.9%
* NISOURCE NI - 5.9%
* UST INC UST - 5.7%
* AMEREN CORP - 5.6% AEE
* TUPERWARE CORP TUP - 5.5%
* EASTMAN CHEMICAL EMN - 5.4%
* PLUM CREEK TIMBER - 5.3%

Μαρία Πεκτέση