You are here

Μια ανάσα πριν από τα 42 δολ. το βαρέλι

18/05/2004 10:28
Περαιτέρω ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου «δείχνουν» οι τεχνικές αναλύσεις των αγορών, τοποθετώντας το αμέσως επόμενο όριο αντίστασης στα 42 δολάρια/ βαρέλι, για τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Ν. Υόρκη. Οι αναλυτές Ουόλτερ Τσίμερμαν της United Εnergy και Εντουαρντ Μάιερ της Μan Εnergy εκτιμούν πως εάν η τιμή καταφέρει να σπάσει το φράγμα των 42 δολαρίων, τότε υπάρχει ενδεχόμενο για ενίσχυση κοντά στα 43,50 δολάρια. Χθες, στη Νέα Υόρκη η τιμή έφθασε στα 41,85 δολάρια, στο υψηλότερο ρεκόρ της 20ετίας, προκαλώντας πτώση στα χρηματιστήρια.

Δολοφονία Αφορμή για τη συνέχιση του ράλι στην αγορά πετρελαίου στάθηκε η δολοφονία του επικεφαλής του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Εζεντίν Σαλίμ, που ενίσχυσε τους φόβους για την πιθανότητα να διακοπεί ο ανεφοδιασμός της διεθνούς αγοράς με πετρέλαιο από τη χώρα.

Ουσιαστικά, όμως, στήριξη συνεχίζει να προσφέρει το κλίμα γεωπολιτικής αστάθειας, το οποίο καλλιεργείται από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και από κάθε βομβιστική επίθεση που συμβαίνει ανά τον κόσμο (επιθέσεις στην Τουρκία την Παρασκευή). Σε αυτό προστίθεται η αμείωτη ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, με την εκρηκτικά αναπτυσσόμενη Κίνα και τις ΗΠΑ να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαϊκής παραγωγής. Στην αμερικανική αγορά, μάλιστα, τα αποθέματα βενζίνης βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ αρχίζει η περίοδος του καλοκαιριού, κατά την οποία η ζήτηση είναι συνήθως αυξημένη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα παρουσιάσει φέτος τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 16 ετών.

«Βραχυπρόθεσμα, η αγορά συνεχίζει να επηρεάζεται από την κατάσταση στη Μ. Ανατολή και από τα χαμηλά αποθέματα βενζίνης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τίποτε από αυτά τα δύο δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες», προέβλεψε ο οικονομολόγος Φ. Λασέρ της Societe Generale. Ο Ν. Τόμας, αναλυτής της Commerzbank Securities σχολίασε ότι οι ειδήσεις, όπως η βομβιστική επίθεση στο Ιράκ, θα στηρίξουν σε υψηλό επίπεδο την τιμή. «Οτιδήποτε και να πει ο ΟΠΕΚ για την παραγωγή αυτήν τη στιγμή δεν θα είναι παρά ακαδημαϊκή συζήτηση. Όλοι θα το αγνοήσουν», είπε ο ίδιος. Ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει στις 3 Ιουνίου πρόταση της Σ. Αραβίας για αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Όμως, οι αναλυτές αμφισβητούν τις δυνατότητες του καρτέλ να αυξήσει ακόμη περισσότερο το παραγωγικό του δυναμικό, αφού ήδη ξεπερνά τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις κατά τουλάχιστον 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τον Απρίλιο, η Σ. Αραβία παρήγαγε 8,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, και δηλώνει έτοιμη να αυξήσει αμέσως την παραγωγή της στα 12 εκατομμύρια.