You are here

Microsoft: Καταργεί τα stock options

09/07/2003 14:04
Την παύση χορήγησης stock options στα στελέχη και τους εργαζομένους που απασχολεί ανακοίνωσε η Microsoft, όπως επίσης, ότι θα σταματήσει να εγγράφει στα λογιστικά της βιβλία το κόστος από τις χρηματικές επιβραβεύσεις που χορηγεί στους υπαλλήλους της.

Αντί των stock options, από το Σεπτέμβριο θα χορηγεί στους καλούς της συνεργάτες μετοχές.

«Η Microsoft είναι εταιρεία-βαρόμετρο και ως εκ τούτου θα περίμενε κανείς ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρείες του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και θα καταργήσουν τα stock options», δήλωσε η Νταϊάν Γκάρνικ της Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Να σημειωθεί, ότι ο θεσμός της χορήγησης stock options βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς ο τρόπος αυτός αμοιβής των μάνατζερ αφ’ ενός θεωρήθηκε προκλητικός και αφ’ ετέρου αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση «δημιουργικής λογιστικής» από τις επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 τα προγράμματα χορήγησης stock options της Microsoft έκαναν εκατομμυριούχους εκατοντάδες εργαζομένους στην εταιρεία.

Η τιμή της μετοχής της επιχείρησης, άλλωστε, εκατονταπλασιάστηκε σε διάστημα ολίγων ετών.

Την τελευταία τριετία, ωστόσο, και ειδικότερα το 2000 και το 2001 η μετοχή της εμβληματικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας υπέστη τις συνέπειες από το σκάσιμο της φούσκας του Ιντερνετ.