You are here

Μικρή ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ

11/12/2003 14:40
Απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα το δολάριο από τα επίπεδα αρνητικού ρεκόρ έναντι του ευρώ ενώ σταθεροποιήθηκε σε σχέση με το γεν μετά τη χθεσινή ανάκαμψη του που πυροδότησαν οι υποψίες για παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνία στις αγορές συναλλάγματος. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε, παράλληλα, 1% σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.

Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για το μέγεθος της χθεσινής παρέμβασης της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για αγορά περισσότερων από 5 δισ. δολαρίων με στόχο την αποδυνάμωση του ιαπωνικού νομίσματος. Διαπραγματευτές, όμως, δεν πείθονται ότι η πτωτική στροφή του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να αντιστραφεί με αυτή την παρέμβαση. Πέραν των ανησυχιών της αγοράς για το έλλειμμα του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι χειρισμοί των ΗΠΑ στο μεταπολεμικό Ιράκ, αναφέρονται ως οι κύριοι λόγοι για την εξασθένηση του δολαρίου.

Σε αυτό το φόντο η επιβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ - κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης - της υποστήριξής του στην πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» ήχησε κενός λόγος.

Στο μέτωπο των ειδήσεων η αγορά αναμένει τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ και αυτά για τις λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο(15:30 ώρα Ελλάδος). Για τα μεν πρώτα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 360.000 νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ενώ οι λιανικές πωλήσεις εκτιμάται ότι σημείωσαν αύξηση 0,7% το Νοέμβριο μετά την κατά 0,3% πτώση που είχαν σημειώσει τον Οκτώβριο.

Στις 13:45 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με το αμερικανικό είχε διαμορφωθεί στα 1,2147 δολ. ανά ευρώ.