You are here

"Μην πολιτικοποιείτε την πανδημία', λέει ο Αντιπρόσωπος της Κίνας στα ΗΕ

24/09/2020 21:52

Ο Πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν κάλεσε τις ΗΠΑ να μην πολιτικοποιούν την πανδημία, αφού η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης κατηγόρησε για άλλη μια φορά το Πεκίνο ότι ευθύνεται για την εξάπλωση της Covid-19, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία μετείχαν πολλοί αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών.

"Φτάνει πια! Προκαλέσατε αρκετά προβλήματα στον κόσμο", είπε στο τέλος αυτής της συνεδρίασης ο Ζανγκ Τζουν, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, υπό το βλέμμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

"Προτού να δείξετε με το δάχτυλο τους άλλους, ποια είναι η αιτία για τα 7 εκατομμύρια κρούσματα και τους περισσότερους από 200.000 νεκρούς στις ΗΠΑ;", συνέχισε, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι διασπείρει "τον ιό της παραπληροφόρησης", ότι "ψεύδεται και εξαπατά". "Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα", συνέχισε.

"Σταματήστε να πολιτικοποιείται τον ιό" γιατί "μια μεγάλη δύναμη οφείλει να συμπεριφέρεται σαν μεγάλη δύναμη", επέμεινε. Στο πλευρό της Κίνας τάχθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Στη συνεδρίαση αυτή, υπό την προεδρία του προέδρου του Νίγηρα Ισούφου Μαχαμαντού, μετείχαν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι της Τυνησίας και της Εσθονίας και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ, στην τοποθέτησή της, επανέλαβε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ την Τρίτη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

"Η απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να κρύψει την προέλευση του ιού αυτού, να υποβαθμίσει την επικινδυνότητα του και να περιορίσει την επιστημονική συνεργασία μετέτρεψε μια τοπική επιδημία σε παγκόσμια πανδημία", είπε, υποστηρίζοντας ότι "αυτές οι αποφάσεις στοιχίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές στον κόσμο".

Όταν πήρε τον λόγο για να απαντήσει ο Κινέζος πρεσβευτής, η Κέλι Κραφτ εξαφανίστηκε από την οθόνη και αντικαταστάθηκε από έναν χαμηλόβαθμο διπλωμάτη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.