You are here

Μήνυμα προς ΗΠΑ για τα επιτόκια

20/04/2004 13:32
Πάνω από το «φράγμα» του 1,20 δολαρίων επέστρεψε χθες το ευρώ, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αμφιβάλλουν για το εάν η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα είναι άμεση: Τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό δημιούργησαν επιτοκιακό «πυρετό» στις αγορές, οι προσδοκίες όμως χαμήλωσαν μετά τις αρνητικές εκπλήξεις από την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη βιομηχανική παραγωγή. Νέες ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της Fed πιθανόν να δώσει ο Άλαν Γκρίνσπαν, που καταθέτει ενώπιον επιτροπών της Γερουσίας σήμερα και την Τετάρτη.

Βέβαιη, πάντως, φαίνεται να θεωρεί την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου στο εγγύς μέλλον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γι΄ αυτό προτρέπει τη Fed να στείλει το σχετικό «μήνυμα» εγκαίρως στις αγορές: Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Τimes που εξασφάλισαν αποσπάσματα της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία (δημοσιεύεται αύριο), ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη να προλειανθεί το έδαφος για την αύξηση του κόστους του χρήματος στις ΗΠΑ. Το ΔΝΤ αναμένεται ακόμα να συστήσει προς την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, για να τονώσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

ΟΟΣΑ Την ίδια σύσταση απηύθυνε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ: Ο Ντ. Τζόνστον δήλωσε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη θα τόνωνε την ανάπτυξη.

Όσο για τους... παραλήπτες των συστάσεων, οι απόψεις τους για την πορεία της ανάκαμψης στην ευρωζώνη διίστανται: Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Χ.Καρουάνα, δήλωσε χθες ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, ο δε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμος, υποστήριξε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα είναι ομαλή. Τα παραπάνω ενισχύουν την άποψη ότι υπάρχει διχογνωμία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για την αναγκαιότητα και τη χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων.

Εκτιμήσεις Fitch

Εκτός από το ΔΝΤ και η Fitch εκτιμά ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν γρηγορότερα και πάνω από τις προβλέψεις.

Στην εαρινή έκθεσή του, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος στο 1,6% από 1,8%.