You are here

Μηνύματα ανάπτυξης από τον τεχνολογικό κλάδο

19/04/2004 11:40
Ενθαρρυντικά για την προοπτική του τεχνολογικού κλάδου είναι τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σχετικά με την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Από τα εταιρικά αποτελέσματα της ΙΒΜ και τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών ΙDC για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην παγκόσμια αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ζήτηση έχει ανακάμψει αισθητά.

Οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο έχουν βγει πλέον από το τούνελ της ύφεσης της περασμένης τριετίας και, έχοντας ήδη επιτύχει τη βελτίωση των μεγεθών τους, δίνουν μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη, αυξάνοντας τις δαπάνες τους. Εγκαταλείπουν ουσιαστικά την πολιτική της συντήρησης που ακολουθούσαν τα προηγούμενα τρία χρόνια και χαράσσουν στρατηγική ανάπτυξης. Προτεραιότητά τους είναι να ανανεώσουν τον γηρασμένο πλέον τεχνολογικό εξοπλισμό τους, με αποτέλεσμα να κατευθύνουν μεγάλο μέρος των δαπανών τους στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και προϊόντων λογισμικού.

Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί ευεργετικά για τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται και φρέσκα κεφάλαια να εισρέουν στα ταμεία τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΙΒΜ, της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, η οποία, για τους πρώτους 3 μήνες του έτους παρουσίασε, αυξημένα κέρδη για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα κέρδη του αμερικανικού κολοσσού, αυξήθηκαν κατά 15,7% και ανήλθαν στο 1,6 δισ. δολ. από 1,38 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Τα ανά μετοχή κέρδη του αυξήθηκαν σε 93 σεντς, από 79 σεντς που ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Αύξηση 11% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ανήλθε στα 22,2 δισ. δολ., από 20,1 δισ. δολ. πέρυσι. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωνόταν στα 21,93 δισ. δολ.

Η εξασθένηση του δολαρίου επέδρασε ευεργετικά στα αποτελέσματα της ΙΒΜ, όπως, άλλωστε, ευνόησε το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες παρέμεναν σταθερές στα περυσινά επίπεδα, η αύξηση του τζίρου της ΙΒΜ θα ήταν μόλις 3% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Από την αύξηση των δαπανών των καταναλωτών δεν ευνοήθηκε, όμως, μόνον η ΙΒΜ αλλά και ο ανταγωνισμός της. Η ανάκαμψη της ζήτησης αποτυπώνεται, επίσης, και στα στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ΙDC.

Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 16,5% σε ετήσια βάση. Συνολικά πωλήθηκαν 41,2 εκατ. υπολογιστές. Πρόκειται για το δʼ συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό.