You are here

Μόλις 35 άτυποι μετανάστες υπό κράτηση σε πολυδιαφημιζόμενες επιχειρήσεις για απελάσεις στις ΗΠΑ

24/07/2019 06:45

Μόλις 35 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη περισσότερων από 2.100 παράτυπων μεταναστών, των οποίων είχε διαταχθεί η απέλαση από τις ΗΠΑ, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη επίσημα, ομοσπονδιακά στοιχεία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «πολύ επιτυχημένη» την «Επιχείρηση Συνοριακή Αποφασιστικότητα» που έγινε το Σαββατοκύριακο της 13ης-14ης Ιουλίου. Οι επιδρομές ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούνιο σε δώδεκα μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, κάτι που ενδεχομένως ώθησε πολλούς, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι είχαν μπει στο στόχαστρο της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) να φύγουν από τα σπίτια τους και να κρυφτούν, σημειώνει η εφημερίδα.

Όσο διαδίδονταν οι πληροφορίες για τις επικείμενες επιδρομές της ICE, οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών κυκλοφόρησαν επίσης πληροφοριακό υλικό στις κοινότητες των μεταναστών και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ενώ ντόπιοι ακτιβιστές συμβούλευαν τους ανθρώπους να μην ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους αν δεν τους επιδειχθεί ένταλμα και να μην μιλούν, ούτε να υπογράψουν τίποτα αν δεν είναι παρών ο δικηγόρος τους.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter προειδοποίησε ότι σύντομα «θα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των χιλιάδων παράνομων ξένων που μπήκαν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2020, ήθελε να δείξει στους υποστηρικτές του ότι τηρεί την προεκλογική δέσμευσή του να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση.

ΚΥΠΕ