You are here

Moody's: Ήπια ύφεση σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία

31/05/2023 14:55

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έχει προβλέψει ότι θα υπάρξει «ήπια ύφεση» στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, σε νέα έκθεση, η Moody's προειδοποιεί ότι οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης θα οδηγήσουν σε «μείωση» της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και επίσης θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη το 2024.

Η Moody's προβλέπει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος, καθώς η οικονομία υποφέρει από την αύξηση των τιμών και τα υψηλά επιτόκια.

Προβλέπει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης, στο 4,75%, και θα διατηρήσει σφιχτή τη νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια, πλήττοντας τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Η ετήσια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 1% το 2023 και το 2024, μόλις το μισό από το 2,1% που καταγράφηκε το 2022. Ωστόσο περιλαμβάνονται μερικά τρίμηνα διαδοχικής συρρίκνωσης, που σημαίνει τεχνική ύφεση, γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει την ανεργία.

Η οικονομία της Γερμανίας δεν αναμένεται να αναπτυχθεί το 2023, έχοντας ήδη πέσει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Euro2day