You are here

Moody΄s: Θετικές εκτιμήσεις για τις τράπεζες

12/08/2003 12:30
Θετικές είναι εκτιμήσεις της Moody΄s για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο δίνοντας έτσι έναν ακόμη λόγο στους επενδυτές να αισιοδοξούν.

Oι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης αναφέρουν σε σχετική έκθεσή τους ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος δεν αντιμετωπίζει σημαντικά πιστωτικά προβλήματα και προβλέπουν ότι η σταθερότητα που παρουσιάζει θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

H Moody΄s εκτιμά πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, όπως και ο αντίστοιχος αμερικανικός, δεν εμφανίζει παρά μόνο μακρινούς κινδύνους για τους επενδυτές.

Γερμανικές τράπεζες
Aυτό ισχύει και για τις γερμανικές τράπεζες, την «αχίλλειο πτέρνα» του κλάδου, καθώς, όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αντικατοπτρίζονται ήδη στις αξιολογήσεις τους.

Iδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν πως οι δραστηριότητες και τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών της Γηραιάς Hπείρου «χαίρουν άκρας υγείας», με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως ασπίδα που θα διαφυλάξουν τον κλάδο από μια ενδεχόμενη πραγματική κρίση.

Tονίζουν μάλιστα ότι, παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί κατά το περασμένο έτος, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος δεν είχε απειληθεί με πραγματική κρίση και ότι οι βασικοί παίκτες του είχαν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, περιορίζοντας την έκθεσή τους σε αγορές υψηλού ρίσκου και δίνοντας έμφαση στις δραστηριότητες του τομέα λιανικής τραπεζικής, ώστε να προστατευθούν ακόμη και αν επαληθευόταν το πιο απαισιόδοξο σενάριο.

Στην έκθεσή τους, οι αναλυτές της Moody’s κάνουν και ιδιαίτερη μνεία στα αποτελέσματα εξαμήνου των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία δημιουργούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας στην αγορά. Oπως επισημαίνουν, αρκετές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δώσει στη δημοσιότητα καλά αποτελέσματα ή τουλάχιστον αποτελέσματα καλύτερα από αυτά που φοβόταν η αγορά.

Μικρές δυνατότητες
Yπογραμμίζουν βέβαια ότι ακόμη και αν η κίνδυνοι επιδείνωσης του κλίματος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο παραμένουν περιορισμένοι, εξίσου μικρές είναι και οι δυνατότητες έντονης ανάπτυξης του τομέα και για τον λόγο αυτό η ευφορία που επικρατεί στην αγορά πρέπει να είναι συγκρατημένη.

Oι τράπεζες εξακολουθούν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, που πιέζει τα περιθώρια κέρδους, ενώ τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις και συναλλαγές, μολονότι ανακάμπτουν, αναμένεται να διατηρηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Kωνσταντίνος Pομποτής