You are here

Μπλίνκεν: Ενίσχυση του αγώνα κατά της COVID με $580 εκ.

22/12/2021 06:55

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν επιπλέον 580 εκατομμύρια δολάρια, στον αγώνα κατά του COVID-19. Με την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και τις συνεχείς προκλήσεις όπως η δίκαιη πρόσβαση σε φροντίδα και εμβόλια, ο κόσμος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν.

Μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει πάνω από 330 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε περισσότερες από 110 χώρες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέχει στους εταίρους της περισσότερα από 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια για υγειονομική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια κατά του COVID-19. Αυτά τα κεφάλαια προσφέρουν εμβόλια, προμήθειες στα νοσοκομεία και υποστήριξη που φτάνει στις πιο ευάλωτες κοινότητες, δήλωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο διάγγελμα του σήμερα ο Πρόεδρος Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο παρουσιάστηκε καθησυχαστικός αναφέροντας ότι δεν βρισκόμαστε στον Μάρτιο του 2020 αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ως «πατριωτικό καθήκον» τον εμβολιασμό. Στην ομιλία του ανακοίνωσε το σχέδιό του για την αγορά 500 εκατομμυρίων τεστ για την Covid-19 τα οποία θα μοιραστούν δωρεάν στους Αμερικανούς που το επιθυμούν, από τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε πολλές αφρικανικές χώρες, ο Μπάιντεν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αρθούν και θα συζητήσει το θέμα αυτό με τους συμβούλους του τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν απαγορεύονται οι αφίξεις στις ΗΠΑ για όσους ταξιδεύουν από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.

ΚΥΠΕ