You are here

Μπους - Κλίντον δεν είχαν καταλάβει τίποτα!

23/07/2004 09:13
Η αμερικανική κυβέρνηση και οι υπηρεσίες πληροφοριών απέτυχαν παταγωδώς όχι μόνο να αποσοβήσουν, αλλά έστω και να αντιληφθούν την απειλή της αλ-Κάιντα, απεφάνθη στο τελικό πόρισμά της η εθνική επιτροπή διερεύνησης των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία προειδοποίησε ότι είναι πιθανές και νέες, φονικότερες, επιθέσεις και πρότεινε ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών.

Συγκεκριμένα πρότεινε τη δημιουργία αντιτρομοκρατικού κέντρου συντονισμού των πληροφοριών και τον διορισμό ενός «τσάρου» των πληροφοριών που θα επιβλέπει τις υπηρεσίες.

Προτάσεις που ο Τζορτζ Μπους δεσμεύτηκε να μελετήσει και χαρακτήρισε την έκθεση «σοβαρή και έγκυρη» - καθώς επιρρίπτει σχεδόν ίσο μερίδιο ευθύνης τόσο στον ίδιο όσο και στον προκάτοχό του.

Χαμένες ευκαιρίες Η 10μελής επιτροπή απαριθμεί τις ευκαιρίες που είχαν και έχασαν οι κυβερνήσεις Μπους και Κλίντον να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ της τρομοκρατίας και καταγράφει σοβαρές αποτυχίες στην πολιτική, τις ικανότητες και τους χειρισμούς, κυρίως όμως στην «έλλειψη φαντασίας» από τις δύο κυβερνήσεις, οι οποίες «δεν αντιλήφθηκαν καν τη σοβαρότητα της απειλής» και απέτυχαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

«Έως και τις 4 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Μπους δεν είχε ακόμα αποφασίσει εάν η δράση της αλ-Κάιντα ήταν εστία ανησυχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή και προσθέτει: «Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν ένα σοκ, δεν θα έπρεπε όμως να αποτελέσουν έκπληξη για την αμερικανική ηγεσία. Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι σκόπευαν να σκοτώσουν αδιακρίτως όσο το δυνατό περισσότερους Αμερικανούς».

Αδράνεια Το καλοκαίρι του 2001 αξιωματούχοι είχαν εκφράσει φόβους ότι «σχεδιαζόταν κάτι τρομερό». «Οι υπηρεσίες πληροφοριών ωστόσο ουδέποτε κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την απειλή. Δεν είχαν σαφή κατεύθυνση, σχέδιο. Οι έλεγχοι στα σύνορα δεν ενισχύθηκαν, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θωρακίστηκαν, ο κόσμος δεν ενημερώθηκε», αποκαλύπτει η έκθεση. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ υπέθεσε ωστόσο ότι το FΒΙ έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και ουδέποτε ζήτησε να ενημερωθεί για τη δράση της υπηρεσίας ή έδωσε εντολές. Από την πλευρά της η CΙΑ απέτυχε να αντιληφθεί σωστά την απειλή της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν και παρέμεινε προσκολλημένη στις μεθόδους του «Ψυχρού Πολέμου».

Αντιτρομοκρατικές προτάσεις και μοιραία λάθη:

Στρατηγική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας παγκοσμίως πρότεινε η διερευνητική επιτροπή, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να εκριζώσει τα καταφύγια τρομοκρατών, συμβάλλοντας σε μία «ουσιαστική κυβέρνηση». Η επιτροπή κάλεσε, μεταξύ άλλων, τις ΗΠΑ να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το μέλλον του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, να επιλύσουν τα προβλήματα με τη Σαουδική Αραβία, και να προωθήσουν, δια της διπλωματικής οδού, τα αμερικανικά ιδεώδη στον ισλαμικό κόσμο.

Οι κυβερνήσεις Μπους και Κλίντον δεν αντελήφθησαν τη σοβαρότητα της απειλής της αλ-Κάιντα

Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ επιχείρησαν να επιλύσουν το πρόβλημα της αλ-Κάιντα με ψυχροπολεμικές -ανεπαρκείς- μεθόδους

Το FΒΙ δεν είχε την ικανότητα να χρησιμοποιήσει πληροφορίες, η CΙΑ δεν είχε τη δυνατότητα να διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις

Από το 1997, η Ουάσιγκτον προσπάθησε ανεπιτυχώς να πιέσει διπλωματικά το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να σταματήσει να υποθάλπει την αλ-Κάιντα

Έλλειψη στρατιωτικών επιλογών στον «πόλεμο » εναντίον του Οσάμα μπιν Λάντεν

Μόλις στη δεκαετία του Ά90, οι υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούσαν να ενημερωθούν για τη δια-ατλαντική τρομοκρατία

Προβλήματα στο FΒΙ: Αδυναμία κατανομής πληροφοριών, ανεπαρκής εκπαίδευση, ανεπαρκείς οικονομικοί πόροι

Η προστασία των συνόρων δεν ήταν ζήτημα εθνικής ασφάλειας πριν από την 11η Σεπτεμβρίου

Η ασφάλεια στην αεροπλοΐα ήταν «διαπερατή» για τους τρομοκράτες

Το Κογκρέσο απάντησε καθυστερημένα στη διεθνή τρομοκρατία

Άγνωστη παραμένει η προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου

Ο θάνατος ή η σύλληψη του μπιν Λάντεν δεν θα τερματίσει τον τρόμο -θα παραμείνει πηγή έμπνευσης για μία νέα γενιά τρομοκρατών.