You are here

Ν. Κορέα: Απεργία απειλεί την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

10/06/2022 10:51

Χιλιάδες Νοτιοκορεάτες φορτηγατζήδες προχώρησαν σε απεργία για τέταρτη ημέρα την Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για τους μισθούς, καθώς το κόστος των καυσίμων αυξάνεται, με αποτέλεσμα διακοπές στην παραγωγή, επιβράδυνση στις λιμενικές λειτουργίες και με νέους κινδύνους σε μια τεταμένη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Αυτοκίνητα

Η παραγωγή στο μεγαλύτερο εργοστασιακό συγκρότημα της Hyundai Motor Co, στο Ulsan, μειώθηκε στο μισό την Πέμπτη, λόγω των ελλείψεων εξαρτημάτων που προκλήθηκαν από την απεργία, δήλωσε συνδικαλιστικός αξιωματούχος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Hyundai είπε ότι υπήρξε αναστάτωση αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Υπάρχουν κάποιες διακοπές στην παραγωγή μας λόγω της απεργίας των φορτηγατζήδων και ελπίζουμε ότι η παραγωγή θα ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της Hyundai Motor στο Reuters την Παρασκευή.

Περίπου 1.000 οδηγοί φορτηγών πραγματοποίησαν καθιστική απεργία μπροστά από το συγκρότημα Ulsan της Hyundai, αλλά δεν εμπόδισαν τα οχήματα να μπουν ή να βγουν, είπε μάρτυρας του Reuters.

Οι υπάλληλοι της Kia Corp στο εργοστάσιό της στο Gwangju χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα που μόλις βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής για να κάνουν παραδόσεις, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Μπαταρίες

«Προσαρμόσαμε κάποιες από τις αποστολές μας εκ των προτέρων για να τις μεταφέρουμε στο λιμάνι πριν από την απεργία, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις μεταφορές», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος μιας από τις τρεις μεγάλες εταιρείες μπαταριών της Νότιας Κορέας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι η εταιρεία δεν χρειάστηκε να διακόψει την παραγωγή αυτή την εβδομάδα, αλλά θα έπρεπε να επανεκτιμήσει τον χειρισμό των αποστολών εάν η απεργία συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η LG Energy Solution (LGES), η μονάδα μπαταριών της SK Innovation, η SK On και η Samsung SDI Co Ltd είναι οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων της Νότιας Κορέας.

Ημιαγωγοί

Οι φορτηγατζήδες σχεδιάζουν να σταματήσουν τις αποστολές πρώτων υλών για ημιαγωγούς που παράγονται στο Ulsan, δήλωσε στο Reuters ο Park Jeong-tae, στέλεχος του συνδικάτου φορτηγατζήδων.

Η Samsung Electronics Co και η SK Hynix, δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές memory chips στον κόσμο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Δεν θα αντιμετωπίσουμε πιθανότατα διακοπή της παραγωγής... βραχυπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματά μας σε πρώτες ύλες», δήλωσε ένας αξιωματούχος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας τεχνολογίας, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Τσιμέντο και Χάλυβας

Η χαλυβουργία POSCO δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν ήταν σε θέση να αποστέλλει περίπου 35.000 τόνους προϊόντων χάλυβα την ημέρα από δύο εργοστάσια από την έναρξη της απεργίας - που ισοδυναμεί με περίπου με το ένα τρίτο των ημερήσιων αποστολών της από αυτά τα εργοστάσια.

Ένα στέλεχος μεγάλης τσιμεντοβιομηχανίας είπε ότι οι αποστολές στην εταιρεία τους είχαν σταματήσει εντελώς για τέταρτη ημέρα την Παρασκευή και υπήρχαν φορτηγατζήδες έξω από την πύλη.

Εκτός από την εξάντληση των πρώτων υλών, η αποθήκευση στο εργοστάσιο αναμένεται επίσης να καλύψει τη διαθέσιμη χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να πρέπει να σταματήσει η παραγωγή, είπε το στέλεχος.

Οι φορτηγατζήδες εμπόδισαν την είσοδο στα εργοτάξια των Hanil Cement Co Ltd και Sungshin Cement Co Ltd στην επαρχία Chungcheong, ανέφερε το Newsis. Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις αποστολές με τρένο για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, ανέφερε.

Διυλιστήρια και Πετροχημικά

Ο αριθμός των οχημάτων που εισέρχονται σε ένα πετροχημικό συγκρότημα Ulsan έχει μειωθεί στο ένα δέκατο των κανονικών επιπέδων και οι φορτηγατζήδες λένε στους οδηγούς που δεν είναι συνδικαλιστές να μην εισέλθουν στο συγκρότημα, σύμφωνα με το συνδικάτο των φορτηγατζήδων.

Αξιωματούχος ενός από τα μεγάλα διυλιστήρια της χώρας δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι δεν βλέπει ακόμη μεγάλο αντίκτυπο στις αποστολές και τις παραδόσεις του και τα πρατήρια βενζίνης συνήθως είχαν αποθέματα για να καλύψουν δύο εβδομάδες.

«Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η απεργία συνεχιστεί περισσότερο από το αναμενόμενο», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η Νότια Κορέα έχει την πέμπτη μεγαλύτερη ικανότητα διύλισης στον κόσμο, με 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ικανότητα διύλισης απόσταξης αργού πετρελαίου στις αρχές του 2020.

Λιμάνια και εμπορευματοκιβώτια

Το Busan Port, το έβδομο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, είπε ότι η κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων του μειώθηκε στο ένα τρίτο του συνηθισμένου επιπέδου λόγω της απεργίας.

Οι χώροι αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων γεμίζουν και οι αρχές συζητούν μέτρα για να εξασφαλίσουν περισσότερους, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Ulsan, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της λιμενικής κίνησης της Νότιας Κορέας, έχει ανασταλεί από τις 7 Ιουνίου, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΚΥΠΕ