You are here

Νέα άνοδος στην τιμή του «μαύρου χρυσού»

16/06/2004 15:27
Ανοδικές πιέσεις εμφανίστηκαν εκ νέου στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, μετά την βομβιστική επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε κέρδη 26 σεντ και ανήλθε στα 37,45 δολ. ανά βαρέλι ενώ το brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 27 σεντ στα 35,30 δολ.

Όπως ανακοίνωσαν Ιρακινοί αξιωματούχοι, οι εξαγωγές πετρελαίου από το νότιο τμήμα της χώρας σταμάτησαν σήμερα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση σε δύο αγωγούς.

«Δεν γίνονται εξαγωγές πετρελαίου από τη Βασόρα ή το Χορ αλ Αμάγια και δεν ξέρουμε πότε θα επαναληφθούν», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της υπηρεσίας εξαγωγών πετρελαίου. «Και οι δύο αγωγοί που τροφοδοτούν τους σταθμούς με πετρέλαιο έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Το Ιράκ εξήγε μέχρι σήμερα από την περιοχή της Βασόρας 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι δύο αγωγοί που τροφοδοτούν με πετρέλαιο τους σταθμούς εξαγωγής της Βασόρας και του Χορ αλ Αμάγια ανατινάχτηκαν από τους αντάρτες το απόγευμα της Δευτέρας και το μεσημέρι της Τρίτης.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση από τις 8 Μαΐου, όταν οι Ιρακινοί αντάρτες ανατίναξαν αγωγό στο νότιο Ιράκ με αποτέλεσμα να διακοπούν για δύο εβδομάδες οι εξαγωγές πετρελαίου.