You are here

Νέα ανθρωπιστική βοήθεια €24 εκ. για τους Ροχίνγια ανακοίνωσε ο Στυλιανίδης

15/02/2019 14:42

Ανθρωπιστική βοήθεια 24 εκατομμυρίων ευρώ για τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες Ροχίνγια και τις κοινότητες υποδοχής που ζουν στην περιφέρεια Cox`s Bazar στο Μπαγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Μέρος της χρηματοδότησης θα καλύψει επίσης τις πρωτοβουλίες ετοιμότητας για καταστροφές στη χώρα.

Αναλυτικά, από τη χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα, 19 εκατ. Ευρώ θα απευθύνονται στους Ροχίνγια και στις κοινότητες υποδοχής για την παροχή προστασίας, επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης, διατροφής, ύδρευσης και αποχέτευσης, εκπαίδευσης και επισιτιστικής ασφάλειας. Περαιτέρω 5 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της ετοιμότητας των κοινοτήτων από τους κινδύνους και για την ενίσχυση των ικανοτήτων των τοπικών αρχών για την προετοιμασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Η σημερινή ανακοίνωση ανεβάζει τη συνολική βοήθεια της ΕΕ ως απάντηση στην κρίση στο Μπανγκλαντές όσο και στη Μυανμάρ σε 139 εκατ. Ευρώ από το 2017, εκ των οποίων 94 εκατ. Ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: "Η ανθρωπιστική κοινότητα και η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές έχουν ανταποκριθεί με αληθινή αλληλεγγύη στη δεινή κατάσταση των προσφύγων Ροχίνγια. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, γι `αυτό εντείνουμε την υποστήριξή μας προς την ΕΕ. Θα σταθούμε δίπλα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη όσο διαρκεί η κρίση".

Η ΕΕ καλεί τέλος για εθελοντικές, ασφαλείς, αξιοπρεπείς και βιώσιμες επιστροφές, με πλήρη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία επιστροφής θα είναι πλήρως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

ΚΥΠΕ