You are here

Νέα αύξηση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε η Αίγυπτος για να λάβει την τελευταία δόση δανείου από ΔΝΤ

22/05/2019 11:26

Νέα αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, την τελευταία ενέργεια σε μια σειρά μέτρων λιτότητας, τα οποία στοχεύουν στην αποκατάσταση της οικονομίας της Αιγύπτου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ηλεκτρισμού της χώρας.
 
 Η τελευταία αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, συνδέεται με το δάνειο διάσωσης ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξασφάλισε το Κάιρο το 2016, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
«Οι συνολικές αυξήσεις δεν υπερβαίνουν το 14,9%», δήλωσε ο Υπουργός Ηλεκτρισμού Mohamed Shaker σε συνέντευξη Τύπου.
 
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 26% τον περσινό Ιούλιο και κατά 40% τον Ιούλιο του 2017.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΔΝΤ εξήρε το Κάιρο για την «επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας» και ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκταμίευση της τελικής δόσης του δανείου διάσωσης ύψους 2 δισ. δολαρίων.
 
Η οικονομία της πλέον πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου έχει πληγεί από την πολιτική αστάθεια και από απειλές στην ασφάλεια της μετά την εξέγερση του 2011 που ανάγκασε σε απομάκρυνση τον Χόσνι Μουμπάρακ.
 
 Η Αίγυπτος εφάρμοσε ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρύθμισης για να διορθώσει την οικονομία της λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Abdel Fattah al-Sisi το 2014.
 
Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί, τόσο λόγω των περικοπών των επιδοτήσεων στα προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως τα καύσιμα όσο και λόγω της υποτίμησης του αιγυπτιακού νομίσματος το 2016. Η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς, αλλά οι μισθοί παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί.

ΚΥΠΕ