You are here

Νέα παραπομπή Τραμπ σε δίκη η οποία είναι άγνωστο αν και πότε θα διεξαχθεί στη Γερουσία

14/01/2021 06:36

«Ουδείς υπεράνω του νόμου» είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, υπογράφοντας το πρακτικό της παραπομπής σε δίκη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε ιστορία την Τετάρτη, ως ο μοναδικός Πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές.

232 βουλευτές – (μεταξύ αυτών και δέκα Ρεπουμπλικανοί) υπερψήφισαν την πρόταση, έναντι 197 που την καταψήφισαν, ενώ 4 Ρεπουμπλικανοί δεν ψήφισαν.

«Σήμερα κατά τρόπο δικομματικό, η Βουλή επέδειξε ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, ούτε αυτός ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι σαφής και τρέχων κίνδυνος για τη χώρα μας κι εμείς για μια ακόμη φορά τιμούμε τον όρκο που δώσαμε να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα των ΗΠΑ», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Βουλής.

Υπήρξαν αρκετοί Ρεπουμπλικανοί Βουλευτές οι οποίοι αν και καταψήφισαν την πρόταση, στις τοποθετήσεις τους κατέκριναν την στάση του Προέδρου Τραμπ στο θέμα της υποκίνησης των εισβολέων του Καπιτωλίου. Ωστόσο θεώρησαν την παραπομπή του σε δίκη αμφιλεγόμενη συνταγματικά και διχαστική για τη χώρα.

Ο Πίτερ Μέιχερ, ένας από τους 10 Ρεπουμπλικανούς που συντάχθηκε με το κατηγορητήριο, είπε απευθυνόμενος στους συναδέλφους ότι δεν είναι ακόμη αργά να πουν την αλήθεια στους ψηφοφόρους τους.

«Πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε το ψέμα των κλεμμένων εκλογών».

Το κατηγορητήριο θα σταλεί στη Γερουσία – η οποία ακόμη ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς – αλλά ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μικτς Μακόνελ δήλωσε πως δεν θα συγκαλέσει το σώμα πριν τις 19 Ιανουαρίου. Ο ίδιος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να διαβάσει το κατηγορητήριο.

Μετά απ’ αυτό είναι φανερό ότι οι Ρεπουμπλικανοί αφήνουν στους Δημοκρατικούς την πρωτοβουλία των χειρισμών. Είναι πάντως αβέβαιο αν οι Δημοκρατικοί ξεκινήσουν τη δίκη αμέσως, τη στιγμή που η Γερουσία θα έχει μεγάλο φόρτο εργασίας με τις επικυρώσεις των διορισμών Υπουργών κι άλλων αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν. Εξάλλου, δεν αποκλείεται μέσα σ’ αυτούς που θα δώσει χάρη ο Πρόεδρος Τραμπ να συμπεριλάβει και τον εαυτό του, σταματώντας τη δίκη.

Αν τελικά δικαστεί στη Γερουσία και κριθεί ένοχος (χρειάζονται 67 ψήφοι) θα του απαγορευτεί να θέσει στο μέλλον υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα. Αυτό ευνοεί και μία μεγάλη μερίδα του Ρεπομπλικανικού Κόμματος το οποίο θέλει να απαλλαγεί από το φαινόμενο Τραμπ.

Σε νέο βίντεο που ανάρτησε ο Πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τους οπαδούς του να αποφύγουν τη βία, λέγοντας ότι τέτοια στάση δεν εκπροσωπεί τον ίδιο και το κίνημά του και κάλεσε σε ενότητα ζητώντας να ξεπεραστούν τα πάθη

«Καταδικάζω απερίφραστα τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Η βία και οι βανδαλισμοί δεν έχουν καμία απολύτως θέση στη χώρα μας και στο κίνημα MAGA. Η βία του όχλου είναι ενάντια σε όλα όσα πιστεύω και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το κίνημά μας. Κανένας από τους αληθινούς υποστηρικτές μου δεν μπορεί να τάσσεται υπέρ της πολιτικής βίας», είπε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα λίγο πριν το νέο βίντεο ο Πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας για τους φόβους που υπάρχουν νέα επεισόδια. 20.000 εθνοφρουροί και χιλιάδες άλλα όργανα της τάξης έχουν ήδη  αναπτυχθεί στην Ουάσιγκτον εν όψει της ορκωμοσίας. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας υπάρχουν και στις πρωτεύουσες των πολιτειών, ενώ οι ομοσπονδιακές αρχές προχωρούν ταχέως στην άσκηση διώξεων των υπόπτων για την εισβολή στο Κογκρέσο και όσων ευθύνονται για φθορές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Πάντως ο εκλελεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σχολίασε την παραπομπή Τραμπ.

ΚΥΠΕ