You are here

Νέα πρόταση ΗΠΑ προς την Τουρκία

24/09/2019 11:14

Νέα πρόταση ετοιμάζονται να υποβάλουν στην Τουρκία οι ΗΠΑ, η οποία θα περιλαμβάνει "συμφωνία ελεύθερου εμπορίου", με στόχο ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών να φτάσει τα 100 δις δολάρια, αλλά και πώληση του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Τουρκία. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι με τη νέα πρόταση οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανοίξουν νέα σελίδα με την Τουρκία έπειτα από την κρίση των S400. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ενημέρωσε την τουρκική προεδρία γι αυτό το θέμα, ενώ στις αρχές του μήνα  ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος συζήτησε το θέμα με την Υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πέκτζαν. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη νέα πρόταση θα συμπεριλαμβάνονται επίσης και τα F35 καθώς και η μείωση των δασμών στο αλουμίνιο και το ατσάλι.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μετά την συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι “κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να κερδίσουμε πίσω την Τουρκία στο πρόγραμμα των F35. Ίσως μπορεί να γίνει ακόμη και συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο”. 

ΚΥΠΕ