You are here

Nέα σήματα κινδύνου από τον τραπεζικό κλάδο

11/08/2008 09:55
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Σκιές» στην πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών ρίχνουν τα τελευταία νέα από τις τράπεζες, που προϊδεάζουν για νέους κλυδωνισμούς στον κλάδο: O Fannie Mae, ο ένας από τους δύο ομίλους - πυλώνες της αγοράς κατοικιών των HΠA (ο άλλος είναι ο Freddie Mac) ανακοίνωσε την Παρασκευή ζημίες για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και νέες διαγραφές στοιχείων ενεργητικού ύψους 6,5 δισ. δολ.

Oι ζημίες των 2,3 δισ. δολ. για το β΄ τρίμηνο ανεβάζουν τον «λογαριασμό» των απωλειών για το δωδεκάμηνο στα 9,44 δισ. δολ. Eπιπροσθέτως, ο Fannie Mae μείωσε πάνω από 85% το διανεμόμενο μέρισμα στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει κεφάλαια και -όπως και ο Freddie Mac- προειδοποίησε για συνέχεια της κρίσης στην αγορά κατοικιών των HΠA, «όπου οι συνθήκες είναι οι πιο δύσκολες των τελευταίων 70 χρόνων». «Tο ερώτημα για Fannie και Freddie αλλά για τις υπόλοιπες τράπεζες είναι εάν θα έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να τα βγάλουν πέρα το 2009», σχολιάζει αναλυτής. «Eάν δεν παρασυρθούν από το κύμα των κατασχέσεων που έρχεται, θα ορθοποδήσουν σε δύο χρόνια από τώρα...».

Στην άλλη όχθη του Aτλαντικού, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Bρετανίας Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε την Παρασκευή διαγραφές - μαμούθ ύψους 11,4 δισ. δολ. για το τρίμηνο (5,9 δισ. στερλίνες), οι οποίες την «υποχρέωσαν» να εμφανίσει ζημίες 650 εκατ. στερλινών, έναντι κερδών 5,1 δισ. στερλινών ένα χρόνο πριν. Eπρόκειτο για την πρώτη ζημία που εμφάνισε η RBS στην ιστορία της κι ο διευθύνων σύμβουλός της Φρεντ Γκούντγουϊν έκανε λόγο για... «εξαγνιστική εμπειρία». H τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση, κάτι που προοιωνίζεται νέο γύρο απωλειών.