You are here

Νέες διαδηλώσεις στο Καζακστάν την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

13/06/2019 06:53

Νέες διαδηλώσεις έγιναν στο Καζακστάν χθες, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, τον οποίο οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις θεωρούν συνεχιστή αυτής που αποκαλούν δυναστικής διακυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με το καζακικό πρακτορείο ειδήσεων Tengrinews πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν διότι κάλεσαν σε διαδηλώσεις. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, συνελήφθησαν 250 άνθρωποι.

Ο Τοκάγεφ ανακοινώθηκε ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν τη Δευτέρα από την εκλογική επιτροπή του κράτους υπό αυταρχική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την επιτροπή, έλαβε το 70,76% των ψήφων.

Όμως η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του δεύτερου προέδρου της χώρας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική λνωση επισκιάστηκε από τις διαδηλώσεις, σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση ελάχιστη ανοχή δείχνει στη διαφωνία. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις στην Άλμα άτα και στην πρωτεύουσα, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Νουρ-Σουλτάν, μετά τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Ο Τοκάγεφ είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ για να τον διαδεχθεί στην εξουσία. Η αντιπολίτευση δεν είχε στην πραγματικότητα πιθανότητες να πάρει μέρος στη διαδικασία, σύμφωνα με στελέχη της και αναλυτές. Χθες Τετάρτη ο Τοκάγεφ σημείωσε μέσω Twitter ότι "οι αθώοι πολίτες και οι άνθρωποι που βρέθηκαν τυχαία σε χώρους όπου έγιναν διαδηλώσεις θα πρέπει να απελευθερωθούν".

Ο Τοκάγεφ υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, η οικονομία της οποίας βασίζεται στο πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα, κατά την ομιλία του αφού ορκίστηκε. Είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να ακούνε τον λαό. "Στη χώρα πρέπει να υπάρχει ευνομία. ξλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου: οι εκπρόσωποι των αρχών όπως και οι πολίτες", ανέφερε.

ΚΥΠΕ