You are here

Νέες επενδύσεις στην Κίνα από Ηyundai και Εricsson

16/06/2004 10:46
Της Ελένης Σιάτρα

Παρά τις εκτιμήσεις για υποχώρηση της κινεζικής οικονομίας, οι ξένες εταιρείες συνεχίζουν στους δικούς τους ανοδικούς ρυθμούς επενδύσεων στην Κίνα. Η Ηyundai και η Εricsson χθες ανακοίνωσαν τα νέα τους επενδυτικά σχέδια για την κινεζική αγορά ύψους 740 εκατ. δολ. και 120 εκατ. δολ. αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων της Νοτίου Κορέας, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει επιπλέον 740 εκατ. δολ. στην επιχείρησή της στην Κίνα μέχρι το 2007 για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο.

Βάσει του επενδυτικού σχεδίου της Ηyundai, αναμένεται ότι το νέο εργοστάσιο θα παράγει 600.000 οχήματα ετησίως στην Κίνα στο ξεκίνημά του.

Σημειώνεται ότι η Βeijing-Ηyundai Αutomotive, όπου το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στην Ηyundai και το υπόλοιπο 50% στην Βeijing Αutomotive Ιndustry Ηoldings, διαθέτει ένα εργοστάσιο στην Κίνα το οποίο ετησίως παράγει 60.000 οχήματα. Κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση, η εν λόγω εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη που άγγιξαν τα 250 εκατ. δολ.

Οι εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν περίπου στα τέλη του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2007.

Ζήτηση >> Παράλληλα, η σουηδική εταιρεία Εricsson, ανακοίνωσε δύο νέες συμφωνίες κινητών τηλεφώνων στην Ασία, που δείχνουν την αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες της στην εν λόγω περιοχή.

Σύμφωνα με την Εricsson, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Guangxi Ζhuang Αutonomous στην Κίνα για την επέκταση του δικτύου κινητών τηλεφώνων GSΜ στην περιοχή. Εκτιμάται ότι το deal θα επεκτείνει το ήδη υπάρχον δίκτυο της Guangxi και παράλληλα θα παρέχει αναβαθμισμένους σταθμούς που θα αξίζουν 109 εκατ. δολ.

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Κίνα ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια σήμερα, μία αναπτυσσόμενη αγορά για την Εricsson, η οποία έχει αποσπάσει το 9% των συνολικών της πωλήσεων που άγγιξαν τα 117,7 δισ. κορόνες (15,43 δισ. δολ.) πέρυσι.

Επίσης, η Εricsson ανακοίνωσε την υπογραφή μίας ακόμη συμφωνίας αξίας 18,7 εκατ. δολ. με την Αdvanced Ιnfo Service στην Μπανκόνγκ για την αναβάθμιση του συστήματός της GSΜ ώστε να μπορεί να προσφέρει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων καθώς και άλλων υπηρεσιών.