You are here

Νεκρός ο μελλοντικός πρωθυπουργός του Ιράκ

18/05/2004 11:13
Η δολοφονία του επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου, Ιζεντίν Σαλίμ, δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση εξουσίας στις 30 Ιουνίου στο Ιράκ, βεβαιώνουν οι Αμερικανοί.

Αέριο σαρίν ανακάλυψαν όλως τυχαίως οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ χθες, δεκατρείς μήνες μετά την πτώση της Βαγδάτης και ακριβώς την περίοδο που οι ΗΠΑ βάλλονται πανταχόθεν για τους χειρισμούς τους στην κατεχόμενη χώρα. Η χθεσινή ήταν ακόμη μία ημέρα αιματοχυσίας με τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου Ιζεντίν Σαλίμ να χάνει τη ζωή του από επίθεση καμικάζι και τους Ιταλούς να εκδιώκονται από τη βάση τους στη Νασιρίγια μετά από σφοδρές μάχες με τον Στρατό του Μεχντί.

Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χθες το πρωί στην είσοδο της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη όταν αυτοκινητοπομπή των μελών της ιρακινής κυβέρνησης ανέμενε την είσοδό της στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής διοίκησης.

Τουλάχιστον δέκα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από την επίθεση που, μόλις έξι εβδομάδες πριν από τη μεταβίβαση εξουσίας, αναδεικνύει την επιδείνωση του κλίματος ασφαλείας. «Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, η κυρίαρχη κυβέρνηση θα είναι αδύναμη και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», σχολίασε ο Μαχμούντ Οτμάν, μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, σφοδρές μάχες ξέσπαγαν στη Νασιρίγια μετά τη «νίκη» των οπαδών του Μοκντάντα αλ Σαντρ που εκδίωξαν τις ιταλικές δυνάμεις από τη βάση τους στην πόλη μετά από σκληρή μάχη στην οποία σκοτώθηκε ένας Ιταλός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 16. Αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των ενόπλων σιιτών στη Νασιρίγια όπου σκοτώθηκαν 51 Ιρακινοί ενώ βομβαρδιστικά έπλητταν στόχους και στην Καρμπάλα.

Με το σκάνδαλο των βασανιστηρίων να παίρνει και νέες διαστάσεις και την Πολωνία να διατάσσει εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων της και την Ε.Ε. να καταδικάζει τους βασανισμούς ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», το Πεντάγωνο έλαβε την απόφαση να ενισχύσει κατά 4.000 άνδρες τις δυνάμεις του στο Ιράκ. Οι 4.000 στρατιώτες θα αποσπαστούν από τη Νότια Κορέα για να αναπτυχθούν στο Ιράκ, επιβεβαίωσε και η Σεούλ.

Eκρηξη Εν μέσω της χαώδους κατάστασης, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη η χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, Μαρκ Κίμιτ ότι εντοπίστηκε αέριο σαρίν σε βλήμα πυροβολικού το οποίο εξερράγη τυχαία.

Η έκρηξη απελευθέρωσε μικρή ποσότητα αερίου σαρίν, δήλωσε ο Κίμιτ, δημοσιοποιώντας την πρώτη ανακάλυψη (;) παράνομου οπλισμού στο Ιράκ. Η ανακοίνωση, πάντως, έγινε μόλις λίγες ώρες μετά τη «συγγνώμη» του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, παραδέχτηκε ότι οι πληροφορίες για τον παράνομο οπλισμό του Ιράκ ήταν ανακριβείς και ότι η CΙΑ «εξαπατήθηκε σκοπίμως».

«Αποδείχθηκε ότι οι πηγές ήταν ανακριβείς και λανθασμένες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σκοπίμως παραπλανητικές», δήλωσε ο Πάουελ στο ΝΒC. «Είμαι απογοητευμένος και λυπούμαι», κατέληξε...

Ιταλία

Η παρουσία μας στο Ιράκ είναι απολύτως αναγκαία, δήλωσε μετά τον θάνατο του 20ού Ιταλού στρατιώτη ο Μπερλουσκόνι.

Βρετανία

«Δεν θα το σκάσουμε», δηλώνει εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, «αλλά η νέα στρατηγική θα μας επιτρέψει να φύγουμε το ταχύτερο δυνατό».