You are here

Νέο ρεκόρ το 2022 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

11/05/2022 09:22

Ο κόσμος θα σημειώσει νέο ρεκόρ για τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος, με επικεφαλής την ηλιακή ενέργεια στην Κίνα και την Ευρώπη, αλλά η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί το 2023, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ένα ρεκόρ 295 γιγαβάτ νέας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προστέθηκε το 2021 παρά τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις καθυστερήσεις στην κατασκευή και τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών, ανέφερε σε έκθεσή του ο IEA.

Πρόσθετα 320 γιγαβάτ αναμένεται να εγκατασταθούν φέτος, που ισοδυναμούν με τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας ή τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από φυσικό αέριο.

Η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 60% της αύξησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2022, μπροστά από την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον οργανισμό, ο οποίος συμβουλεύει τις ανεπτυγμένες χώρες για την ενεργειακή πολιτική.

«Η πρόσθετη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τέθηκε σε λειτουργία για το 2022 και το 2023 έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε η IEA.

«Ωστόσο, η πραγματική συνεισφορά θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των παράλληλων μέτρων ενεργειακής απόδοσης για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η ενεργειακή ζήτηση της περιοχής».

Η ΕΕ έθεσε στόχο να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

"Οι εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά τους τελευταίους μήνες -ειδικά στην Ευρώπη- απέδειξαν για άλλη μια φορά τον ουσιαστικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, εκτός από την καθιερωμένη αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των εκπομπών", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol σε δήλωση.

Προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να επιταχύνουν τις παραδόσεις αδειών και να παράσχουν τα κατάλληλα κίνητρα για ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο IEA προειδοποίησε ότι, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές, «η παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να χάσει τη δυναμική της το επόμενο έτος».

«Ελλείψει ισχυρότερων πολιτικών, η ποσότητα της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προστίθεται παγκοσμίως αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2023», ανέφερε ο IEA.

Ο IEA με έδρα το Παρίσι είπε ότι η πρόοδος στην ηλιακή ενέργεια αντισταθμίζεται από μια πτώση 40 τοις εκατό στην επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και από «μικρή αλλαγή» στις προσθήκες αιολικής ενέργειας.

ΚΥΠΕ