You are here

Νέο ρεκόρ για S&P 500 πάνω από τις 3000 μονάδες

10/07/2019 17:10

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις Πάουελ. Ράλι για τα treasuries. Άλμα 0,8% για τον χρυσό. Διολισθαίνει το δολάριο.

Κέρδη σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, με τους Nasdaq και S&P 500 να κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed που επανέφεραν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,5% στις 26.907 μονάδες, ο S&P 500σημειώνει άνοδο 0,7% στις 3000,5 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1% υψηλότερα στις 8.221 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Κογκρέσο, ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε πως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και την αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.

«Η διαφαινόμενη πρόοδος στο εμπόριο μετατράπηκε σε περισσότερη αβεβαιότητα και οι επαφές μας από τον επιχειρηματικό και αγροτικό τομέα μετέφεραν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στο εμπόριο», υπογράμμισε ο κ. Πάουελ, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν επιβραδυνθεί κάπως.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι έχει «μετριαστεί» και η συνολικότερη ανάπτυξη, ενώ «υπάρχει ο κίνδυνος, ο αδύναμος πληθωρισμός να είναι ακόμα πιο επίμονος από ό,τι αναμένεται αυτή τη στιγμή» και να μην αποδειχθεί παροδικός όπως έχουν υποστηρίξει πολλάκις αξιωματούχοι της Fed.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός διέγραψε τις απώλειες μετά τις δηλώσεις του κ. Πάουελ και κινείται 0,8% υψηλότερα, στα 1.411 δολάρια ανά ουγγιά. Άλμα 2,4% πραγματοποιεί το αργό πετρέλαιο, στα 59,5 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,124 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί έξι μονάδες βάσης, στο 2,05%.

Πηγή: Euro2day