You are here

Νέο βρετανικό κάλεσμα στο Ιράν να απελευθερώσει το Stena Impero

22/07/2019 16:20

Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε το αίτημα προς το Ιράν να απελευθερώσει το δεξαμενόπλοιο Stena Impero, ύστερα από νεότερη πρωινή σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, γνωστή ως Cobra.

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που συζήτησε με υπουργούς και αξιωματούχους ασφαλείας τα δεδομένα και τα επόμενα βρετανικά βήματα. 

Το απόγευμα θα γίνει έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε μετά από τη σύσκεψη της επιτροπής Cobra ότι η Βρετανία «δεν επιδιώκει αντιπαράθεση» με το Ιράν, αλλά η κατάληψη του πλοίου είναι «απαράδεκτη και κλιμακώνει εξαιρετικά την κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πλοίο κατελήφθη υπό «ψευδείς και παράνομες προφάσεις και οι Ιρανοί θα πρέπει να το απελευθερώσουν άμεσα, όπως και το πλήρωμά του».

Ως προς τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ότι λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση έχει περιορίσει τη δυναμική του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του βρετανικού εμπορικού στόλου, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους για να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας διεθνώς. Πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό» να συνοδεύεται κάθε εμπορικό πλοίο στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος διέψευσε εξάλλου αναφορές περί προσφοράς των ΗΠΑ προς το Λονδίνο να συνοδεύονται από αμερικανικά πολεμικά πλοία τα βρετανικά δεξαμενόπλοια στη περιοχή του Κόλπου.